V četrtek, 24. oktobra 2019, je na Osnovni šoli Metlika potekal dan šole, ki je bil posvečen 150-letnici Prostovoljnega gasilskega društva v Metliki. Na šoli so že ves teden potekale različne dejavnosti, povezane z gasilstvom, tako smo imeli v četrtek v dopoldanskem času tudi evakuacijsko vajo, ko smo učenci z učitelji in ostalimi delavci šole zaradi domnevne nevarnosti za kratek čas izpraznili šolo.

Popoldne pa smo se ob 16.00 uri najprej zbrali v spodnji avli šole, kjer so si obiskovalci lahko ogledali razstavo likovnih in literarnih del, ki so nastala na vseslovenskem natečaju, organiziranem s strani naše šole, Gasilci, na pomoč!, in prisluhnili gospodu Janku Strahiniću, ki je ob tej priložnosti predstavil svojo knjigo 150 let PGD Metlika – od slavne požarne brambe do modernega PGD.

Potem smo se odpravili na igrišče izza šole, kjer se je program nadaljeval. V kulturnem delu smo prisluhnili trem pesmim z literarnega natečaja, zbrane je uvodoma nagovorila ravnateljica gospa Željka Janjac, pozdravili pa so nas tudi podžupanja Občine Metlika gospa Martina Legan Janžekovič, predsednik PGD Metlika gospod Amir Mehadžić, mentor Društva mladi gasilec gospod Tomaž Žugelj in predsednik Gasilske zveze Metlika gospod Martin Štubljar.

V praktičnem delu programa se je najprej predstavil PGD Lokvica z gasilsko vajo, s katero so lani postali državni prvaki. Nato pa so tri skupine DMG Metlika pokazale še vsaka dve vaji, kot so na primer vaja z vedrovko, izbira gasilnika, izbira orodja, štafetno vezanje vozlov, metanje vrvi v krog … S tem se je uradni del programa zaključil.

Obiskovalci so si lahko na koncu ogledali gasilska vozila PGD Metlika in se preizkusili v prej prikazanih vajah.

Dan šole je bil zelo zanimiv, poučen, pa tudi zabaven. Ponosni smo, da je veliko naših učencev del PGD Metlika, ki velja za najstarejše prostovoljno gasilsko društvo v Metliki.

Zbrali smo tudi nekaj izjav obiskovalcev:

»Dan šole je bil zelo dobro pripravljen, vesel sem bil, ker sem videl veliko članov v gasilskih majicah. vesel sem bil tudi, ker so vajo prišli predstavit člani iz Lokvice,« nam je povedal Denis Spudić, mentor mladih pri PGD Metlika.

»Vesel sem bil, ker je prišlo veliko staršev in so vse vaje dobro izpadle.« Tomaž Žugelj

»Dan šole je bil pripravljen enkratno. Posebej všeč so mi bile razstava likovnih del, praktičen del in pesmi o gasilcih.« Gabi Maček

»Lepo organiziran dan šole. Najbolj všeč so mi bila gasilska vozila in vaje.« Mario Maček

»Všeč so mi bili pomočniki in nastopajoči ter prireditev in predstavitev gasilskih vozil.« Svetlana Žabčić

Ivor Maček, 7. a
Maša Lojk, 8. a
izbirni predmet šolsko novinarstvo



Dostopnost