Barbara Čadonič in Tomaž Žugelj: Belokranjska pogača
V ponedeljek, 4. 10. 2021, smo učenci 5. a razreda pod mentorstvom učiteljev Barbare Čadonič in Tomaža Žuglja zamesili in spekli belokranjsko pogačo.
V gospodinjski učilnici smo pripravili vse potrebno za peko. Pripravili smo moko, sol, mleko, vodo, kvas, jajce in grobo sol.
SESTAVINE |
KOLIČINA |
moka |
500 g |
sol |
2 žlički |
toplo mleko |
1 dl |
voda |
2 dl |
kvas |
polovica kocke |
jajce |
1 |
groba sol |
1 ščepec |
Mleko smo vlili v skledico in dodali kvas, da malo vzhaja (10 minut). Moko smo stresli v skledo in na sredini naredili jamico. Okrog smo posuli sol, v jamico pa smo dali kvas. Prilili smo vodo in zamesili testo. Gneteno testo smo oblikovali v hlebček, ga potrosili z moko in pokrili s čisto krpo. Pustili smo ga na toplem mestu, da je vzhajalo 20 do 30 minut. V tem času smo pomili posodo in počistili pult. Pečico smo segreli na 220º C. V pekač smo dali peki papir, nanj položili testo in ga razvlekli v krog. S kolescem smo ga narezali na kvadrate, namazali z jajcem in po vrhu posuli z grobo soljo. Pogačo smo pekli 20 minut.
Po končani peki smo pogačo še pojedli. Bila je izvrstna.
ZAPISALA: Barbara Čadonič in Tomaž Žugelj