Animirani film VOJARINKA, ki smo ga spomladi ustvarili na Osnovni šoli Metlika, je bil sprejet v tekmovalni program 11. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma ENIMATION in v soboto, 13. 11. 2021, na razglasitvi nagrajencev tudi ovenčan z nagrado. Ekipa mladih ustvarjalcev in mentoric je prejela prvo nagrado v kategoriji MIDI (11 do 14 let) v programu slovenskih filmov!

Obrazložitev strokovne komisije:

“V tej kategoriji nas je najbolj prepričal film Vojarinka pod mentorstvom Društva Slon. Spretni mentorji tega filma so vodili ustvarjalce do osvežene filmske podobe, ki jo preveva tudi močen karakter tradicionalne kulture.”

Filmček, ki predstavi del Metliškega obredja, so ustvarili metliški osnovnošolci Anja Bajuk, Lana Kramarič, Lucija Kostelec, Tjaša Vraničar in Žan Žlogar pod navdihujočim mentorstvom Jelene Dragutinović in Lene Lekše iz Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane ter likovne pedagoginje Duške Vlašič.

V filmu je uporabljen posnetek Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki so ga člani prijazno odstopili v uporabo za ta projekt.

Film sta sofinancirali Osnovna šola Metlika in Slovenski filmski center.

Čestitamo!

Dostopnost