V torek, 9. 6. 2022 smo četrtošolci šli v Gradac. Najprej smo se ustavili pri gasilskem domu, kjer smo pojedli malico. Nato smo šli pogledat grad. Tam smo videli zapore, stare hiše in kje je bil pokopan graščak. Povedali so nam tudi nekaj legend o gradu. Po končanem ogledu smo odšli v Adlješiče, kjer smo izdelali polsteno milo. Ko smo izdelali vsak svoje milo smo odšli v Šokčev dvor v Žuničih. Tam nam je gospod Boris predstavil različne čebelje panje. Nato smo odšli na dvorišče kjer so nam pokazali obdelavo lanu, povedali pa so nam tudi o življenju nekoč v adlešičkem narečju. Na koncu smo si lahko tudi kaj kupili. Bilo nam je zelo lepo.

Nika in Lana, 4.b

 9. 6. smo 4. razredi odšli na ekskurzijo. Najprej smo odšli v Gradac. Tam smo pojedli malico in se odpravili v grad. Postavljen je zraven Lahinje in je zelo star. Nato smo se odpravili v Adlešiče, kjer smo izdelali polsteno milo. Zadnja točka pa je bilo naselje Žuniči. Tam sta nam Boris in Tončka pokazala kako so delali nekoč. Upam, da bo šola priredila še kakšno ekskurzijo, kot je bila ta. Bilo je zelo lepo in zabavno.

Hana in Najla, 4.b

 

V četrtek, 9. 6. smo se četrtošolci odpravili na ekskurzijo po Beli krajini. Z avtobusom smo se odpeljali do igrišča v Gradac. Tam smo si pomalicali in peš odšli do gradu, kjer so nam učiteljice povedale zgodbe, ki so imele žalosten konec. Avtobus nas je odpeljal še naprej v Adlešiče, kjer smo naredili polsteno milo in ga dali v torbo ter ga odnesli domov. Gospod Boris in gospa Tončka sta nam pokazala kako se obdeluje lan in konopljo, kako narediš vrv in kako se dela blago. Lahko smo si kupili različne predmete, ki so jih izdelali sami. Govorila sta v adlešičkem narečju, ki je vleklo na hrvaški jezik, saj so blizu meje s Hrvaško. Super smo se imeli!

Daša in Aljaž N., 4.b

 

Dobili smo se na Pungartu in počakali učence iz Suhora. Odpravili smo se na avtobus in se vozili do Gradaca. Tam smo pojedli štručko in jabolko. Nato smo šli v Adlešiče delat polsteno milo. Bilo je zabavno, ker smo delali z volno. Vozili smo se z avtobusom k Tončki in Borisu v Šokčev dvor. Tam so nam pripovedovali kakšno je bilo življenje nekoč. Pripovedovali so v adlešičkem narečju. Nato smo se odpravili domov.

Tin in Lea, 4.b

 

9. 6. smo bili 4. razredi na ekskurziji. Najprej smo se ustavili pri gasilskem domu, da smo pomalicali. Nato smo šli peš do gradu v Gradacu in si tam pogledali grad. Učiteljice so nam pripovedovale zgodbe o tem gradu. Ko smo si ga ogledali, smo šli pogledat spomenik lastnika. Poleg sebe je dal zakopati še psa in konja. Pobrali so nas avtobusi in smo se odpravili v Adlešiče, kjer smo imeli delavnico (izdelava polstenega mila). Ko smo končali smo pojedli in se odpravili v Šokčev dvor. Tam sta nas najprej s pogačo pogostila Tončka in Boris. Nato nam je Tončka pokazala kako se naredi oblačila iz lanu. Predstavili so nam hišo, potem pa je začelo deževati. Kupili smo si spominke (še vedno je deževalo). Potem smo šli po čebelarski učni poti naprej do avtobusov. Odpravili smo se na pot proti šoli. Na ekskurziji smo se imeli lepo.

Zarja in Tin, 4.b

 

Četrtošolci smo se 9. 6. imeli ekskurzijo po Beli krajini. Ob 8. 25 smo se z avtobusom odpravili do gasilskega doma Gradac. Tam smo pomalicali in peš odšli do gradu. Nato smo odšli v Adlešiče v kulturni dom, kjer smo izdelali polsteno milo. Nato smo se odpravili v Šokčev dvor. Postregli so nas z belokranjsko pogačo. Pogledali smo si hišo, gospa nam je pokazala pripravo lanu, pletenje štrikov in ogledali smo si sobo. Nazadnje smo šli po čebelarski učni poti. Ko smo prišli iz poti, smo odšli domov. Na Pungartu smo počakali starše. Imeli smo se lepo.

Taja in Matejjan, 4.b

 

9. 6. smo šli na ekskurzijo. Najprej smo šli do gradu v Gradacu. Tam smo si ogledali grad in poslušali zanimive zgodbe. Ogledali smo si tudi del zemlje, kjer je pokopan graščak. Nato smo se z avtobusom odpeljali na delavnico, ki je bila v Adlešičih. Izdelali smo polsteno milo, ki smo si ga odnesli domov. Po delavnici smo šli v Šokčev dvor v Žuničih. Tam so nam dali pogačo in povedali zgodbo o delu nekoč. Nato smo si lahko nekaj kupili. Preden smo šli na avtobus, smo si pojedli in šli na krajši sprehod po čebelarski učni poti. Vrnili smo se domov. Bilo nam je lepo.

Urška in Gaja, 4.b

 

Najprej nas je avtobus pripeljal na igrišče poleg gasilskega doma. Tam smo pojedli malico in se malo poigrali. Malo kasneje smo odšli na grad v Gradacu. Po ogledu smo šli v Adlešiče na delavnico, kjer smo naredili polsteno milo. Malo smo pojedli in nato odšli z avtobusom v Žuniče v Šokčev dvor. Tam sta bila gospod Boris in gospa Tončka. Stopili smo na dvorišče stare kmečke hiše. Ogledali smo si obdelavo lanu in volne. Potem je bilo nekaj stvari naprodaj. Z avtobusom smo se nato vrnili domov.

Nika R. in Edin, 4.b

Dostopnost