V času od 24. 9. do 8. 10. 2022 smo sodelovali pri 32. dnevih evropske kulturne dediščine in 10.  tednu kulturne dediščine. Tema DEKD 2022 je bila Vztrajnostna dediščina. Naslov projekta na naši šoli pa je bil »Belokranjske vezenine in od semen lanu do platna«.

Na PŠ Suhor smo v tednu kulturne dediščine spoznavali belokranjske vezenine in domače platno. V mesecu aprilu smo posejali lan in spremljali rast ter se naučili, da lahko iz lana naredimo laneno platno, ki je značilno za Belo krajino in belokranjske noše. Z učenci smo v ta namen obiskali Belokranjski muzej in Galerijo Kambič, na šoli pa izvedli delavnico Belokranjske vezenine.

Ljudje so ob različnih kmečkih opravilih zelo radi prepevali. Pesem jih je spremljala povsod. Pomenila jim je sprostitev, zabavo, tolažbo in druženje. Nekatere izmed teh pesmi so zelo stare, za večino pa ne vemo, kdo jih je napisal in uglasbil. Pravimo jim ljudske pesmi. Tudi mi smo se odločili in na srečanju posamično ali skupaj zapeli kakšno znano ljudsko pesem. Naše druženje je potekalo v kulturnem domu na Suhorju. V goste smo povabili starše in stare starše naših učencev in prav tako članice krožka ročnih del Suhor, saj ohranjajo kulturno dediščino, in pod njihovim mentorstvom smo se vsi  preizkusili v ročnih spretnostih. Skupno druženje smo si  polepšali s petjem ljudskih pesmi. Bili smo vztrajni, prešerne volje, ogrevali smo glasilke in imeli prekrasno popoldne. Več si lahko pogledate na fotografijah.

Dostopnost