V sredo, 16. 11., smo se učenci in učenke 4. a in 4.c razreda odpeljali v šolo v naravo, CŠOD Fara, ki se nahaja v Občini Kostel. Med vožnjo smo bili veseli in si čas krajšali s petjem. Ko smo se peljali po Poljanski dolini, smo opazovali naraščanje reke Kolpe.

Prispeli smo na cilj.

Pred domom Fara nas je že čakal učitelj, ki nas je lepo sprejel in nam pojasnil pravila bivanja pri njih.

Razporedili smo se v sobe in si uredili postelje in oblačila.

Z učiteljem smo odšli na sprehod po majhni vasici in obiskali vaškega lončarja. Tam smo videli njegove izdelke iz gline. Vsak si je lahko kupil izdelek, ki si ga je izbral.

Vrnili smo se v dom in se odpravili na kosilo. Po kosilu je sledil počitek in družabne igre v sobah.

Polurni počitek je hitro minil, odpravili smo se na potep do Prifarskega jarka, tako se imenuje potok v vasi. Obuti v gumijaste škornje smo brodili po potoku in iskali drobne živali, ki živijo v njem. Ulovljene živali smo dali v vedro in jih opazovali pod mikroskopom. Izpolnjevali smo tudi naloge v knjižici Voda. Naučili smo se, da je vaški potok dokaj čist. Živali pa smo vrnili nazaj v potok.

Čakal nas je še nočni sprehod z lučkami do lesenih kipov, ki so predstavljali črednika, kostelsko žensko in krošnjarja. Učitelj nam je pripovedoval o življenju v Kostelu nekoč.

 

Naslednji dan smo se zbudili veseli in neučakani. Odšli smo v pričakovani adrenalinski park, kjer so nam najprej učitelji nadeli čelade in varnostne pasove, nato pa smo spretno plezali po vrveh in raznih lesenih ovirah.

V popoldanskem času smo se seznanili z različnimi vrstami ognja. Poizkušali smo ga zakuriti tudi sami, a je bilo zelo težko in nam ni uspelo. Postavili smo tudi pravi mali šotor oz. zavetje iz šotorskih kril. Učitelju je uspelo zakuriti ogenj in  smo si sami spekli klobase.

Zvečer je k nam prišel pravi krošnjar, ki nam je predstavil, kako je potekalo njegovo delo. Igrali smo se igre, ki so se jih igrali otroci v preteklosti.

Kot zadnjo dejavnost v dnevu smo imeli še elementarne igre z žogo. Bili smo utrujeni in hkrati veseli, da je bilo tako zabavno.

 

Zadnji dan smo se preizkusili še v streljanju z lokom, izdelovanju vetrnic ter orientacijskem teku. Veseli in polni čudovitih izkušenj smo se vrnili nazaj domov. Šole v naravi se bomo radi spominjali.

 

Učenci in učenke 4. a in 4. c razreda z učiteljicami

 

Dostopnost