Na metliški osnovni šoli smo letošnji dan samostojnosti in enotnosti obeležili malo drugače.

Državni praznik smo se odločili povezati z našo prednostno nalogo na temo sočutja in empatije.

V sredo, 21. 12., so si najprej vsi učenci ogledali nazoren filmček o tem, kako je pred 32 leti prišlo do rojstva naše države – samostojne Republike Slovenije. V njem so spoznali, kaj je to plebiscit, kako so 23. 12. 1990 potekale volitve, predstavljen jim je bil glasovalni letak itd. Nato so se seznanili s šolskim referendumskim vprašanjem, povezanim z našo prednostno nalogo spodbujanja sočutja in empatije, na koncu pa so bili povabljeni na glasovanje.

V nadaljevanju dopoldneva so se v spremstvu učiteljev odpravili na volišča po šoli, kjer so jih z glasovalnimi lističi pričakale volilne komisije, ki so po koncu glasovanja preštele glasove.

Učenci so tako dobili izkušnjo pravih volitev in iz prve roke spoznali, kako deluje demokracija.

V petek, 23. 12., pa je gospa ravnateljica po šolski objavi sporočila izid šolskega referenduma. Na vprašanje Ali naj v Osnovni šoli Metlika postanemo še bolj prijazni, strpni in sočutni drug do drugega? je pritrdilno odgovorilo 85 % učencev in delavcev šole, ostalih 15 % pa je mnenja, da bolj prijazni strpni in sočutni sploh več ne moremo biti.

S tem smo uspešno zaključili supervolilno leto 2022 in pokazali enako mero enotnosti, kot je krasila naše prednike pred 32 leti, ko so se odločili za samostojno državo.

Dostopnost