V torek, 21. marca 2023, je novinarje šolskega radia obiskala ekipa Prvega programa Radia Slovenija. Obiskali so nas, da bi nam pomagali posneti gradivo za radijsko oddajo Hudo, ki bo na sporedu v soboto, 25. marca 2023, ob 9. uri na Prvem.

Na omenjeni obisk smo se že dolgo pripravljali. Pri interesni dejavnosti šolski radio smo se dogovorili, da bomo v oddaji govorili o Beli krajini in Metliki, pripravili smo vprašanja za intervjuje, anketo in pogovore, izbrali glasbo, izvedli smo bralne vaje …

Ker so bili učenci dobro pripravljeni, je v torek delo s profesionalno radijsko ekipo hitro steklo. Špela Šebenik in Aleš Ogrin sta našim učencem predstavila, kako poteka delo radijskega novinarja in kako delamo s profesionalnim mikrofonom.

Kmalu so na vrata našega šolskega studia potrkali gostje, s katerimi smo posneli intervjuje, ki bodo popestrili našo sobotno oddajo. Z Alenko Misja, pedagoginjo v Belokranjskem muzeju Metlika, in Kristjanom Husičem, arheologom, smo se pogovarjali o zlatniku, ki so ga našli v Podzemlju. Katja Banovec Vrviščar, naša učiteljica, in Žan Gačnik sta nam povedala veliko zanimivega o tamburicah. Da je zabavno biti folklorist, sta v prijetnem pogovoru dejali učenki Lea in Tea Gašperič, devetošolec Kristjan Kočevar in osmošolec Rok Žlogar pa sta nam zaupala, zakaj rada preživljata prosti čas ob reki Kolpi.

Snemanju je sledilo delo v računalnici. Tonska mojstra sta učencem predstavila svoj poklic, nato pa je sledilo urejanje posnetkov v računalniškem programu.

Ob koncu dneva so učenci strnili svoje vtise …

Zabavno in smešno je bilo, ko smo snemali izjave naših učencev. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo v računalnici montirali intervju, ki smo ga posneli. Med snemanjem tega intervjuja sem imela malo treme, mogoče mi je bila zato montaža bolj všeč. Komaj čakam soboto, ko bomo šli v Ljubljano in bomo vodili oddajo v pravem studiu.

Alja Dimitrijević

Meni je bilo najbolj všeč, ko smo šli v učilnice in vabili učence, naj nam dajo izjave za našo oddajo. Preden so novinarji z Radia Slovenija prišli, sem mislil, da me bo najbolj pritegnilo montiranje intervjuja, a se je na koncu izkazalo, da to delo ni nič posebnega.

Blaž Pezdirec

Najbolj mi je bilo všeč, ko nam je gospa Špela pokazala, kako deluje mikrofon. Še pred snemanjem intervjuja smo se naučili delati z njim. Med snemanjem nisem imela treme, saj smo prej veliko vadili. Všeč mi je bilo tudi delo v programu za urejanje zvoka. V njem lahko režeš, dodajaš glasbo itd.

Ina Movrin

Danes mi je bilo všeč vse. Najbolj sem uživala, ko smo jaz, Alja in Teja snemale intervju z gospo Alenko Misja in arheologom Kristjanom Husičem. Ta intervju smo potem v računalnici uredili. Pa tudi snemanje izjav naših učencev je bilo zabavno.

Nina Romčević

Meni je bilo najbolj zanimivo montiranje posnetkov. Pri snemanju izjav me je presenetilo, da so vsi ponavljali podobne odgovore. Želim si, da bi novinarji z Radia Slovenija k nam prišli večkrat.

Daša Kokalj

Danes je bilo vse malo drugače. Imeli smo pravi mikrofon in smo morali paziti, da ga pravilno držimo, da pravilno snemamo … Všeč mi je bilo urejanje posnetkov v računalnici. Nekaterim se je to zdi zahtevno, meni pa je všeč.

Eva Težak

Danes smo počeli veliko stvari. Najbolj mi je bilo všeč montiranje posnetega zvoka. Presenetilo me je, koliko opreme so imeli s seboj tonski mojstri. Nisem vedela, da lahko zvok spremenimo oz. izboljšamo. Poslušalec tega sploh ne opazi. V soboto bomo pred nastopom v oddaji najbrž vsi malo napeti, saj bo del oddaje potekal v živo.

Teja Škof

Danes je bil pester dan. Naučili smo se uporabljati poseben mikrofon, ki ga pri delu uporabljalo novinarji Radia Slovenija. Preizkusili smo se v montiranju intervjujev, ki smo jih sami posneli. Ta del dneva mi je bil tudi najbolj všeč. Da smo lažje delali, smo dobili računalnike in velike slušalke. Pričakujem, da bomo v soboto vsi imeli malo treme.

Katja Novak

Meni je bilo najbolj všeč montiranje, saj smo se veliko novega naučili in se nasmejali svojim napakam. Med snemanjem smo morali biti zelo pozorni na veliko stvari. Snemalna naprava je morala biti pravilno nastavljena, upoštevati smo morali glasnost govorca, velikost prostora, kjer smo snemali … To, da smo morali paziti na vse te stvari, je malo izvzelo zabavo iz vsega skupaj.

Tina Pezdirec

Zapisala: Urška Dragovan, mentorica interesne dejavnosti šolski radio

Dostopnost