V petek, 29. 9. 2023, smo sodelovali na 42. slikarskem ex temporu mladih likovnikov Bele krajine, ki ga je organiziralo Društvo prijateljev mladine Črnomelj. Slikali smo na temo Črnomelj – mesto spominov in s tem prispevali k praznovanju prvega zasedanja Slovenskega narodno osvobodilnega sveta – naslednje leto bo minilo 80 let od tega pomembnega dogodka.

Našo šolo so zastopali Izabela Banfi in Filip Zupan iz 6. razreda, Maj Papič in Zarja Kavčič iz 7. razreda in Ema Ribarić iz 8. razreda. Slikali so z akrilnimi barvami na platno, prikazali pa so izbrane motive mesta Črnomelj. Učenke in učenca je spremljala mentorica Duška Vlašič.

Na ex temporu so sodelovali učenke in učenci iz vseh belokranjskih osnovnih šol in Osnovne šole Grm iz Novega mesta ter dijakinje in dijaki iz Srednje šole Črnomelj ter Srednje vzgojiteljske šole iz Novega mesta. Vsi sodelujoči smo bili pri iskanju zanimivih motivov še posebno pozorni na tiste stavbe, kjer se je v povezavi s prvim zasedanjem Slovenskega narodno osvobodilnega sveta dogajalo kaj pomembnega. Črnomaljski občinski svet je leto 2024 razglasil za Leto domovine in na ta način bodo praznovali pomembno dogajanje v svojem mestu v letu 1944. Slikarski ex tempore mladih likovnikov Bele krajine je tako tudi del praznovanja.

Razstava slik, ki so ustvarjene na srečanju, bo 17. oktobra 2023 v Kulturnem domu Črnomelj.

Dostopnost