Od nedelje do torka so bili pri nas na obisku učenci iz Wagne, s katerimi smo spoznavali Ljubljano, Metliko, našo šolo in belokranjske običaje. Tako smo v torek na delavnici delali belokranjske pisanice, se s folkloristi učili plesati kolo in ugotavljali razlike med našo in njihovo šolo. Učenci, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina od 7. do 9. razreda, smo pozorno prisluhnili učenkama iz Wagne – dvanajstletni gimnazijki Hani Pišek in desetletni osnovnošolki Lani Debeljak.

Izvedeli smo veliko novih stvari, predvsem o šolanju v Avstriji. Lana in Hana sta nam povedali, da se pri njih šolajo v osnovni šoli samo 4 leta, nato pa se razdelijo na poklicno in srednjo šolo ter gimnazijo, kjer se šola Hana. To šolanje  poteka 8 let.

Dekleti sta se rodili na Ptuju. Hana se je preselila v Avstrijo leta 2015, Lana pa leta 2017. Nemški jezik sta osvojili v roku pol leta in se ga naučili tekoče govoriti. Doma se v družini pogovarjajo v slovenščini.

Sta zelo zanimivi dekleti, všeč nam je bilo slišati nekoga, da govori nemško. Večino smo ju razumeli, ampak nismo imeli poguma spregovoriti. Zelo nas je presenetilo, kako hitro sta se naučili govoriti nemško. Veseli bi bili, da bi avstrijskim učencem obisk vrnili in tudi mi spoznali njihov način življenja ter se v živo preizkusili v znanju nemščine.

Tara Bajuk, 8. c

Dostopnost