Geoff Havel: DIVJI SPUST

Knjiga Divji spust govori o dveh prijateljih, Rangli in Prekli, katerima se pozneje pridruži še James, ki pa je zaradi bolezni pristal na invalidskem vozičku in ne more hoditi. Vsi trije imajo radi računalniške igre, druženje med sabo in skejtanje. Edini problem je, da James ne more skejtati. Zato mu Ranga in Prekla s pomočjo prijateljice Jess preuredita kavč. Z njim se spustijo po mestu in zgodi se nesreča, a se na koncu vse dobro konča in tudi Ranga zmaga na skejtarskem tekmovanju.

Knjiga mi je bila všeč, saj je smešna, hitra za branje ter govori o tem, kako se počutijo tisti, ki so na invalidskem vozičku. Med branjem mi je bil najbolj blizu Prekla, ki je najbolj razumen in realističen.

Knjiga ima naslov po odlomku iz knjige, ko se vsi skupaj spuščajo s predelanim kavčem po mestu. To knjigo sem si izbral zato, ker se mi je zdela zanimiva in imam tudi sam rad skejtanje. Od pisatelja Geoffa Havla sem zaenkrat prebral samo to knjigo, to pa se lahko kmalu spremeni.

Ivor Maček, 8. r.

Vinko Möderndorfer: KIT NA PLAŽI

Knjiga Kit na plaži govori o punci Niki, ki se s svojo družino iz Francije preseli nazaj v Slovenijo. Nika deveti razred konča na novi šoli, kjer si hitro najde nove prijatelje in je zelo priljubljena. Ima brata z downovim sindromom, ki pa ga skriva pred prijatelji. Nekega dne se zgodi, da Niko prijatelji nenapovedano obiščejo. Ugotovijo, da ima brata, ki je drugačen. Z naslednjim dnem se v šoli prijatelji nočejo več družiti z njo, zato je jezna. Odloči se, da bo pobegnila od doma. Njen brat Igor opazi, da se nekaj čudnega dogaja, zato gre z njo. Ker je Igor utrujen, se ustavita v parku imenovanem Plaža … Kako se zgodba razplete in kaj zanimivega se še zgodi, pa si preberite sami.

Knjiga Kit na plaži je zelo poučna in zanimiva. Med branjem mi je bila najbližje glavna junakinja Nika.

Knjiga ima naslov po delu besedila iz zgodbe, ko Igor zaspi v parku Plaža. Knjigo sem si izbral zato, ker sem slišal, da je zelo dobra in da se hitro bere. Knjigo bi priporočal vsem, ki so jim všeč dobre in zanimive knjige.

Od pisatelja Vinka Möderndorferja še nisem prebral nobene druge knjige, a še nameravam, saj se mi zdijo njegove knjige zelo zanimive.

Ivor Maček, 8. r.

Eric Knight: LASSIE SE VRAČA

Knjiga Lassie se vrača govori o psici Lassie, ki je last družine Carraclough iz Yorkshira. Lassie je vsak dan pred šolo počakala fanta Joea. Naenkrat pa je oče izgubil službo in niso imeli več denarja, da bi jo redili. Morali so jo prodati vojvodi. Ona pa večkrat pobegne, zato jo vojvoda odpelje v Škotsko. Lassie pa uspe pobegniti in s tem se začne dolgo potovanje.

Knjiga mi je bila zelo všeč, ker imam rada pustolovščine. Moja najljubša književna oseba je Joe, saj se je za Lassie boril, tudi ko je že vedel, da je nemogoče, da bi jo obdržali. Najbolj všeč mi je bilo , ko je Lassie potovala in doživela mnogo poškodb ter preprek, pa je vseeno nadaljevala svojo pot.

Knjigo sem prebrala, ker jo imam doma na polici in me je čakala, da sem jo opazila in prebrala. Če imate možnost, da jo preberete, vam jo priporočam.

Nika Pečarič, 8. r.

Branka Jurca: KO ZORIJO JAGODE

Knjiga Ko zorijo jagode govori o punci Jagodi, ki spozna fanta Dragija, v katerega se takoj zaljubi. Jagoda pa ni samo noro zaljubljena, temveč tudi zelo dobrega srca. Svojemu sošolcu Nejcu pomaga pri iskanju svojega očeta, Podhostnikovim otrokom priskrbi varstvo ipd.

Knjiga mi ni bila preveč všeč, saj me ljubezenska zgodba ni pritegnila. Najbolj všeč mi je bilo, kako sta Jagoda in Nejc našla Nejčevega očeta. Moja najljubša književna oseba je Jagoda, ker je zelo odločna in zabavna. Prav tako me je Jagoda presenetila, ko se je zelo zavzela za Podhostnikove otroke.

Knjigo sem si izbrala, ker se mi je zdela zanimiva. Na trenutke je napeta, smešna in točno takšna kot v ¨našem¨ – najstniškem – svetu.

Nika Pečarič, 8. r.

R. L. Stine: Soba nočne more – STRAŠLJIVE IGRE

Knjiga Strašljive igre iz zbirke Soba nočne more govori o dvanajstih inteligentnih in ambicioznih najstnikih, ki so bili izbrani na tekmovanje z imenom Igre preživetja. Maja komaj čaka, da se bo udeležila Iger preživetja in da bo osvojila 100 000 evrov, a ne ve, da se bo na koncu borila predvsem za preživetje …

Knjiga mi je bila všeč, ker je grozljivka.

Maruša Šega, 8. r.

Dušan Čater: POJDI Z MANO

Knjiga Pojdi z mano govori o štirih najstnikih, ki se odpravijo na pustolovščino. To so bili Manc, Oto, Špurč in Mina. Vsi so bili učenci iz fotografskega krožka, razen Manca. Na pustolovščino so se odpravili zato, ker so morali za fotografski krožek posneti par fotografij na temo Neznana Slovenija. Pustolovščina jih je vodila v gozd, kjer so ves čas imeli občutek, da jim nekdo sledi, vendar ga niso videli … Knjiga se spremeni v pravo grozljivko.

Knjiga mi je bila všeč, ker je pustolovska in primerna za najstnike. Po knjigi je bil posnet tudi film, ki sem si ga prav tako ogledal, a mi je knjiga bolj všeč, saj pripoveduje bolj natančno in nazorno. Priporočam ogled filma in branje knjige.

                                                                                  Vid Kočevar, 8. r.

JOHN GREEN: KRIVE SO ZVEZDE

Knjiga Krive so zvezde nas popelje v življenje šestnajstletne Hazel oziroma Hazel Grace, ki je pred nekaj leti zbolela za neozdravljivo obliko raka. Na podporni skupini sreča Avgusta oziroma Gusa. To je v njeno življenje vneslo preobrat in polno presenečenj. Od tistega trenutka naprej lahko v knjigi prebiramo njuno zgodbo, ki je polna upiranja, zatiranja čustev, truda, odrekanja, izpolnjevanja želja ter dobrih in slabih novic. Skupaj pa skupaj pa se odpravita v Amsterdam kamor si je v prvi vrsti želela Hazel, a največ zaslug za to je imel ravno Gus. Tam sta spoznala avtorja Hazeline najljubše knjige, doživela neljubo razočaranje. Še večjo žalost pa je povzročil Gus, ko je najavil novico, da so mu odkrili zelo hudo obliko raka …

Knjiga je bila na trenutke žalostna, polna vzponov in padcev v vsakdanjem življenju. Priporočam jo, saj nas spomni, kako je življenje pomembno in da se za nekatere prehitro konča.

Knjigo sem si izbrala po priporočilu prijateljice, ki jo je že prebrala.

                                                                                                                                      Eva Lapanja, 8. r.

Goran Gluvič: FANTJE, ŽOGA, PUNCE

Knjiga Fantje, žoga, punce govori o Miranu, učencu osmega razreda, ki svoj prosti čas posveča košarki, svojemu najljubšemu športu. To pa ni bilo všeč njegovim staršem, saj športa nista marala. Svoj čas sta namenjala gledališču ter se tako odtujila od svojega sina. Miranu se skozi celotno zgodbo prikazuje moški lik v podobi Pantaloneja, ki mu daje nasvete, kako postati še boljši v košarki. Seveda pa zgodba govori tudi o ljubezni in najstniških problemih.

Ta knjiga mi je bila všeč, saj se pisatelj postavi v vlogo najstnikov in piše z najstniške perspektive. Priporočam jo vsem najstnikom. Jaz sem jo prebrala, saj me je pritegnil njen naslov.

                                                                            Eva Lapanja, 8. r.

Mojca Rudolf: NI VSAKA SREDA SIVA SREDA

Knjiga pripoveduje o petnajstletnem fantu Simonu, ki ima svoja razvedrila (Facebook) in svoje težave (sitno sestro in nesrečno zaljubljenost). Nekega dne Simon v živo spozna Ivana Cankarja, znanega slovenskega pisatelja. Simon mu pripoveduje o svojem življenju in mu zaupa svoje težave. S pomočjo Ivana Cankarja spozna, da nam ljubezen natakne rožnata očala in da njen smisel ni v tem, da delaš boljše in lepše nekomu, ki nam čustev ne vrača. Tako Simon tudi spozna, da njegove težave niso tako velike in hude ter jih začenja reševati s pomočjo Cankarja – pisatelj mu pove, kako je on živel, čustvoval, razmišljal, se spopadal s težavami. Sčasoma se je življenje petnajstletnega fanta umirilo in postalo lepše.

Najbolj všeč mi je bil Ivan Cankar, saj je bil prijazen in iskren gospod, ki je življenje delil s Simonom.

Knjiga mi je bila všeč, saj je bila zanimiva in mislim, da bi bil vsak vesel, če bi spoznal Ivana Cankarja, in zato vam priporočam branje knjige, saj boste mogoče dobili tudi kakšen bister nasvet o življenju.

 

Lana Kramarič, 8. r.

Desa Muck: LAŽNIVA SUZI

Zgodba govori o 15-letni Suzani Šmid, ki je želela biti v šoli priljubljena, zato je lagala. Ko je lagala, se sploh ni zavedala posledic, ki so sledile. V knjigi je predstavljena lažniva Suzi in njene prigode glede laganja. Bila je zelo neprevidna in zaljubila se je v vsakega fanta, ki ga je videla. To jo je izučilo, saj je obljubila, da bo v nadaljnje bolj previdna glede izbire pravega fanta zase.

Knjiga se mi je zdela napeta, zanimiva, poučna in lepo berljiva. Priporočam jo, saj se iz nje naučimo, da ni dobro lagati, ker ima laž kratke noge.

 

Tjaša Vraničar, 8. r.

Dostopnost