V 9. razredu ta teden pouk poteka malo drugače, imamo namreč projektni teden.

Prvi dan se je tako začel s predavanjem na temo Zdrav življenjski slog mladostnika, ki ga nam je predstavila gospa Mirna Nemanič iz Zdravstvenega doma Metlika.

Pogovarjali smo o uravnovešenosti našega življenja, poslušali smo o pomembnosti zdrave prehrane, zadostnega spanca, gibanja in kako našemu telesu škodita kajenje in alkohol.

Po končanem predavanju smo se razporedili v tri delavnice: Zdrava spolnost, Temeljni postopki oživljanja in Življenje s sladkorno boleznijo, ki sta jih poleg že omenjene gospe Nemanič vodila še njena strokovna sodelavca gospa Saša Pezdirc in gospod Anton Štubler.

Na prvi delavnici smo se pogovarjali o spolnih boleznih, kontracepciji in nezaželeni nosečnosti. Predvsem smo poudarili samospoštovanje.

Na drugi delavnici smo se učili, kako ukrepati, če vidimo nezavestno osebo, in kako ji priskočiti na pomoč. Na lutki smo tudi preizkusili umetno dihanje in defibrilator.

Na tretji delavnici tega dneva pa smo poslušali o sladkorni bolezni. Gre namreč za bolezen trebušne slinavke, ki ne izloča dovolj hormona inzulina. Spregovorili smo o primerni prehrani, zdravljenju ter možnih zapletih te bolezni.

Mislim, da smo se vsi danes veliko naučili in verjamem, da si je vsak zapomnil vsaj nekaj zanimivih in pomembnih lekcij za življenje.

Nina Gačnik, 9. b

Dostopnost