OBISK STARE ŠOLE NA RADOVICI

V sredo,12.2.2020, smo se vsi učenci 5.b razreda odpravili v staro šolo Bistra buča na Radovici.

Ko smo prišli v učilnico so nas lepo pričakale tablice, krede in gobice na mizah. Tovariš učitelj je prišel v razred in rekel za domovino, mi smo pa nadaljevali s Titom naprej. Najprej smo spoznali zgodovino Bele krajine. Pogovarjali smo se, po čem je Bela krajina dobila ime in po čem jo prepoznamo, oziroma kaj je značilno za njo. Nato me je tovariš učitelj poklical pred tablo in na tablo sem morala narisati belokranjsko pogačo. Medtem ko sem jaz risala na tablo, so ostali sošolci risali na tablice, ki so jih imeli pred sabo. Nato smo morali zapeti Lepo Anko, saj se na to pesem pleše kolo, ki je tudi zelo znan ples v Beli krajini. Na tablice smo morali narisati tudi ovco, odojka, letalo, ki je letelo med oblaki in soncem in reko v kateri morajo biti ribe. Nato je na vrsto prišlo lepopisje, kjer nam je tovariš učitelj pokazal zvezek, v katerem je bilo vse napisano z lepo pisavo. Čeprav je ta pisava lepa ne bi zmogla česa prebrati. Tovariš učitelj nam je povedal, da so v starih časih vsem, kar je bilo dobro oziroma lepo narejeno, rekli imenitno. In da so vedno morali učenci, ko so odgovarjali na vprašanja vstati in poved začeti z besedama tovariš učitelj in nato šele povedati vse ostalo. Pred koncem ure nam je učitelj razdelil tudi spričevala. Nato smo si šli še ogledati majhen muzej o jamskem medvedu, ki je izumrl že pred 27.000 leti. Videli smo okostje jamskega medveda, lobanjo, zobovje medveda in več različnih kosti. Povedal je, da se rjavi medved razlikuje od jamskega po velikosti in jamski medved ima na hrbtu hribček oziroma izgleda kot grba na kameli. Tam so imeli tudi kožuh od lisice, ki so ga včasih jamski ljudje uporabljali za oblačila.

Ta izlet mi je bil zabaven, smešen in poučen. Naučila sem se nekaj novega in upam, da bom še kdaj obiskala to staro šolo.

Tina Škof, 5.b

BISTRA BUČA – stara šola na Radovici

V sredo, 12. 2. 2020, smo se učenci 5. b razreda drugo šolsko uro odpravili na Radovico, v staro šolo Bistra buča.

Ko smo prišli , smo se usedli v klopi in skozi vrata je stopil tovariš učitelj. Pozvonil je z zvončkom in pričel poučevati. Pouk smo začeli s pozdravom »Za domovino in s Titom naprej!« Pri pouku smo se pogovarjali o Beli krajni. Pred sabo smo imeli lesene tablice. Na njih smo risali in pisali. Narisati smo morali  belokranjsko pogačo, odojka, ovco ter letalo s soncem in oblaki. V stari šoli smo morali imeti roke za hrbtom. Če smo želeli kaj povedati, smo morali dvigniti roko, ter vstati in začeti stavek s »tovariš učitelj«. Govoriti smo morali s celimi povedmi ter prebrati pesmico. Med poukom smo zapeli pesem Lepa Anka. Nekateri so nagajali, zato jim je učitelj rekel, da bodo po pouku zaprti v črni luknji. Po pouku smo dobili spričevala. Ko jih je tovariš učitelj razdelil, smo si ogledali tudi muzej. V njem je bilo razstavljeno okostje jamskega medveda. T je bil večji od rjavega in severnega medveda. Na steni je bil narisan jamski medved v naravni velikosti. Potipali smo lahko tudi kožuh prave lisice.

Po predstavitvi šole Bistra buča smo se učitelju zahvalili za ogled in se vrnili v našo šolo. V staro šolo rada še večkrat prišla.

Tinkara Mihelčič, 5.b

Učilnica je zelo nizka in ozka, v njej so klopi in mize. Na mizah so tablice. Na veliki tabli piše datum in tovariš učitelj. Ob njej je miza, na kateri je posoda z vodo in goba za brisanje table. Tovariš učitelj je Jože Matekovič, ki nam je ob koncu ure dal spričevalo. Bilo je super.

Tea Gašperič, 5. C

Dostopnost