V mesecu maju smo imeli na naši šoli delavnico animiranega filma, ki jo je izvedlo Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane. V štiridnevni delavnici so sodelovali                     Lucija Kostelec iz 8. b, Anja Bajuk, Lana Kramarič, Tjaša Vraničar in Žan Žlogar iz 9. a razreda. Pod vodstvom mentoric Jelene Dragutinović, Lene Lekše in Duške Vlašič so ustvarili čudovit kratek animirani film VOJARINKA. Prikazuje del spleta metliškega obredja, ki ga izvaja Metliška folklorna skupina Ivan Navratil in si ga sicer lahko ogledamo vsako leto na vuzemski – velikonočni ponedeljek. Z izborom teme so se poklonili metliški kulturni dediščini – metliško obredje na vuzemski ponedeljek je namreč že vpisano v register nesnovne dediščine državnega pomena.

Udeleženci so v tej delavnici spoznali faze nastajanja animiranega filma, nove tehnike animacije in mnogo tehničnih »fint«, s katerimi sta jih oskrbeli mentorici Jelena in Lene. Priložnosti za sproščanje domišljije in izkazovanje iznajdljivosti je bilo na pretek. Učenke in učenec so svoj prosti čas preživeli zelo kreativno, pridobili so nova znanja in se povezali v dobro ekipo.

Filmček, ki so ga naši učenke in učenci ustvarili v tej delavnici, je danes doživel šolsko premiero – dopoldne so si ga lahko ogledali učenke in učenci od 1. do 5. razreda, zdaj pa ga dajemo na ogled še višjim oddelkom in vsej javnosti.

Naj zapišemo še to, da so film sofinancirali Slovenski filmski center, Javna agencija Republike Slovenije, Društvo Slon in Osnovna šola Metlika.

Čestitamo vsem ustvarjalcem za zelo lep in enkraten projekt!

Dostopnost