V petek, 17. 12. 2021, smo se odpravili še na eno predstavitev. Obiskali smo podjetje GTM d. o. o. Metlika oz. Hotel Bela krajina. Pozdravila sta nas Matjaž in Petra Pešelj. Srečanje je popestril vrhunski kuhar Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Učenci so spoznali pomen različnih poklicev pri vodenju hotela ter veliko drugih stvari: pripravili so pogrinjke, se naučili uporabe in pomena različnega jedilnega pribora, bili v vlogi receptorja, kuhali kavo na kavnem avtomatu, se preizkusili v rezanju s profesionalnimi noži, panirali meso, spoznali profesionalno pečico. Dobili so tudi odgovore na številna vprašanja. Gostitelji so se zelo potrudili in nazorno pokazali ter približali poklice našim vedoželjnim učencem.

Vtisi učencev:

Predstavili so nam poklic kuharja, natakarja in receptorja. Gospod Pešelj nam je najprej povedal nekaj stvari o vodenju hotela in restavracije, nato pa smo pripravili hitro jed – ocvrte palčke, le da smo namesto drobtin uporabili koruzne kosmiče. Meni je bil najbolj zanimiv poklic kuharja, saj lahko s tem poklicem potuješ po svetu. Nina Novak

Bilo mi je zelo zanimivo in lepo. Izvedela sem veliko novega o poklicih. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo kuhali kavo, drugo pa je bilo tudi izredno zanimivo. Naučila sem se, kako kuhati kavo na avtomatu in zakaj se uporablja kakšen nož. Všeč mi je bilo tudi, da smo nekaj spekli ter dobili vodo in sok. Vsi poklici so mi bili zelo všeč. Manca Stepan

Bilo mi je zelo všeč, predvsem to, da smo izvedeli veliko novih informacij. Všeč mi je še bilo, da smo lahko pripravili ocvrtega purana in to s koruznimi kosmiči. Izvedel sem tudi, kaj vse dela receptor. Emerik Banfi

V Hotelu Bela krajina so me naučili, kako se zloži prtiček, kako se vpiše gosta, ko pride spat za nekaj dni in kako se pripravi pribor. Erik Simonič

Meni je bilo v Hotelu Bela krajina, kjer smo si ogledali poklice natakarja, kuharja, turistično-gastronomskega tehnika, zelo všeč. Predvsem mi je bilo všeč, da smo se lahko preizkusili v kuhanju, nekateri so pripravljali pogrinjke … Vesela sem, da so nam predstavili tudi poklic receptorja, ki je za delo v hotelu kar pomemben. Vsi so bili zelo prijazni in so nam svoje delo lepo predstavili. Ana Štubljar

V petek smo bili v sklopu projekta Obrtna pot v Hotelu Bela krajina. Tam so nam ljudje, ki vodijo oziroma delajo v hotelu, na zanimiv način predstavili poklice, s katerimi se ukvarjajo. Tudi sami smo se lahko preizkusili v pripravi jedi, kar mi je bilo zelo všeč. Katja Novak

Zanimivo je bilo gledati dekleta, ko so poskušale držati tri krožnike na eni roki, pripravljati kave in poslušati, kaj dela receptor. Maja Guštin

Zelo sem vesela, da nam je te poklice predstavilo osebje Hotela Bela krajina, saj smo imeli tam številna družinska srečanja, obenem pa tam že dolgo nisem bila (zaradi epidemije) in mi je prijetno ozračje v hotelu vzbudilo številne lepe spomine. Na splošno je bilo osebje zelo prijazno, najbolj pa mi je v spominu ostal poklic kuharja, saj smo lahko sami pripravili obrok ter ga na koncu tudi pojedli. Pri vsem tem smo se zelo veliko naučili o pripravi te jedi, opremi v kuhinji ter seveda tudi o poklicu kuharja. Medtem se je druga skupina učila izdelati lepe pogrinjke. Potem so nam predstavili poklic receptorja, ki mi je zanimiv, saj srečuješ ljudi iz različnih okolij, držav, kultur. Zelo prijeten in poučen obisk. Ajda Ambrožič

Hrana je bila zelo dobra in bilo mi je zelo lepo. Za spomin smo dobili tudi obesek. Tamara Strahinić

Barbara Forstner
koordinatorica projekta