V torek, 4. oktobra, so se predstavniki oddelkov od 5. do 9. razreda srečali z županom Darkom Zevnikom in predstavniki Društva prijateljev mladine Metlika v sejni sobi Občine Metlika. Prisostvovali so tudi učenci OŠ Podzemelj. Dogodek je bil organiziran v sklopu Tedna otroka. Gospa Vladka Škof je v uvodu predstavila temo Tedna otroka, Skupaj se imamo dobro in spodbudila učence k pogovoru.

Učenci so pohvalili plesni začetek tega tedna, saj je lahko cela šola zaplesala in se s plesalcema Plesne šole Novo mesto naučila nekaj plesnih korakov. Učenci so povedali, kaj jim pomeni druženje s prijatelji in kaj počnejo v prostem času, imeli pa so tudi zanimiva vprašanja in predloge. Župan je prisluhnil učencem, jim odgovarjal na vprašanja in jih obvestil o načrtih v Občini Metlika. Učenci so se zahvalili za vse dejavnosti in dogodke, ki jih Občina Metlika in Društvo prijateljev mladine Metlika organizira za otroke.

Kaj so učenci predlagali, vprašali:

  • Učenci si želijo, da bi bil Mladinski center Metlika (MC) odprt ves čas oziroma popoldan, kjer bi se lahko družili. Trenutno je MC odprt v času organiziranih delavnic, a se bodo potrudili, da to spremenijo.
  • Predlog je bil, da bi uredili kolesarske steze v Metliki in osvežili oz. prebarvali kolesarsko progo v krožišču. Odgovor je bil, da je v mestu steze težko urediti, saj ni možno razširiti ceste (ozko, hiše ob cesti).
  • Ni postajališča v Bereči vasi, a je v načrtu za naslednje leto.
  • Učenka je predlagala postavitev reflektorjev na igrišču za šolo, da bi lahko otroci bili v popoldanskem in večernem času na igrišču.
  • Učenec je pohvalil fitnes na prostem. Župan je glede metliškega kopališča povedal, da lahko urejajo okolico, ki je v lasti občine, ne pa tudi objekta, ki tam stoji. Na novo so postavljene mize za namizni tenis.
  • Učenka je povedala, da zelo veliko deklet trenira odbojko, na treninge pa se morajo voziti v Novo mesto. Želijo si, da bi se to izvajalo v Metliki.
  • Manjkajo koši za smeti na območju Pungarta oz. igrišča. Večkrat se zgodi, da jih nekdo uniči, zato so bili nekateri odstranjeni. Prav tako so poškodovane klopce na postajališču pod drevesi.
  • Stopnice od kulturnega doma do šole bodo obnovljene v oktobru. Dva tedna bodo potekala obnovitvena dela.
  • Učenka je predlagala izposojo koles v Metliki. Župan je povedal, da imajo nekaj električnih koles, ki si jih lahko izposodijo.
  • Učenka si želi prostor, ki je miren in primeren za učenje in druženje. Taki prostori so v objektu Ljudske knjižnice Metlika. Dogovor z DPM in ljudsko knjižnico.
  • Predlog je bil, da bi se predvajalo več filmov v kulturnem domu. Župan je pojasnil, da so hoteli prenoviti opremo za predvajanje filmov, a je bila ponudba, ki so jo prejeli, nesprejemljiva.
  • Učenec je predlagal nogometno igrišče s travo. Župan je povedal, da je v načrtu v sklopu športnega parka, kjer bo tudi atletska steza.
  • Župan nas je seznanil, da imajo v decembru namen postaviti drsališče. Obnovili bodo cesto, ki gre mimo igrišča za šolo in razširili pločnik.

Gospa Vladka je vse udeležence povabila, da si ogledajo spletno stran DPM in Občine Metlike, kjer so objavljene vse aktivnosti in dogodki, ki se organizirajo v Metliki za mlade in odrasle. Povabila nas je na medgeneracijski pohod, ki bo 22. oktobra.

Simona Brodarič,
mentorica šolske skupnosti

Dostopnost