V petek, 17. 3. 2023, je v sejni sobi Občine Metlika potekal občinski otroški parlament na temo DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH. Udeležilo se ga je 19 učencev iz naše in podzemeljske osnovne šole. Parlament je vodila Sara Cajnar, pomagala pa ji je učenka naše šole Teja Škof.

 »Govorili smo o tem, da je duševno zdravje za mlade velik problem. Na šoli smo imeli v okviru šolskega otroškega parlamenta delavnice. Učitelji bi morali dati učencem vedeti, da imamo v njih podporo in da se lahko z njimi iskreno pogovorimo. Eden od vzrokov slabega počutja je tudi mobilni telefon. Večkrat bi ga lahko oddali v škatlo. To bi bil izziv. Otroci bi se lahko vpisali v obstoječa društva in tako preživeli kvaliteten prosti čas. Želeli bi si več nastopati na različnih prireditvah. Glasbena šola je potrebna prenove. V Kulturnem domu Metlika bi lahko večkrat vrteli ustrezne filme. Več bi bilo lahko športnih aktivnosti, kjer bi pozabili na žalost in se razveselili ter uživali. Na naše počutje vplivajo še: nasilje v družini, pritisk za boljše ocene, zasvojenost z družbenimi omrežji, nasilni filmi, smrt v družini ipd.

Pri slabem počutju si lahko pomagamo z ustrezno izbiro hobijev, z iskrenim pogovorom s prijateljem ali svetovalno delavko, s pisanjem dnevnika, z različnimi spletnimi aplikacijami in povezavami (npr. TOM telefon, #to sem jaz, NIJZ). Ko si žalosten, greš in narediš nekaj, kar te razveseli.«

Eva Vukšinič, 5. c

 Za regijski posvet, ki bo 27. 3. 2023, so izvolili Tejo Škof. Čestitamo.

Barbara Forstner
mentorica

Dostopnost