V četrtek, 23. 3. 2023 smo obiskali šolo Brihtno glavo na Radovici.

Ko nas je šofer Martin pripeljal, nas je pred vhodom sprejel Andrej Bajuk. Pred vhodom v šolo nam je nam je povedal nekaj o šoli v preteklosti. Ponudil nam je tudi pogačo in ptičice iz testa. Ko smo vstopili v šolo, nam je pokazal, kam so zapirali učence. Zapirali so jih v črno luknjo. V učilnici je bilo zelo smešno, ker so stoli škripali. V razredu so bili poleg stolov stari tudi zemljevidi, tabla, mize, računalo in omara. Obiskala nas je tudi učiteljica, ki je bila oblečena v stare obleke. Pred vsakim odgovorom smo rekli »tovarišica učiteljica«. Ni bila zelo stroga, zato se je nismo zelo bali. Zanimivo pa je, da smo morali biti zravnani z rokami na hrbtu.

Bilo je lepo.

DAŠA KOKALJ, 5. A

 

V četrtek, 23. 3. 2023 smo bili v Brihtni glavi na Radovici.

V Brihtno glavo smo se odpeljali ob 8. 30. pred staro šolo nas je počakal Andrej Bajuk. Najprej nam je zunaj na sliki pokazal, kako izgleda učilnica. Pokazal nam je tudi pravo staro šolsko klop. Kot se spodobi, ker smo v Beli krajini, nam je ponudil pogačo. Vsem nam je bila zelo dobra. Nato nam je povedal, da nas bo peljal gledat še staro črno luknjo, kamor so včasih zapirali otroke, če niso bili pridni. Ker je bilo zelo temno, je prižgal svetilko, da smo lahko šli noter. Po ogledu črne luknje nas je peljal v staro učilnico. Posedli smo se. Čez nekaj časa nam je Andrej povedal, da ko bo šolski zvonec pozvonil, bo v razred stopila učiteljica, rekla zdravo, mi pa ji moramo odgovoriti, zdravo tovarišica učiteljica. Še pred šolskim zvoncem se nam je pridružil še 1. razred. Kmalu za tem je v razred vstopila učiteljica. Povedala je, da moramo med poukom sedeti vzravnano in da moramo imeti roke ves čas na hrbtu. Šolska ura je trajala dlje kot običajno. Govorili pa smo o Beli krajini. Po koncu šolske ure je vsak dobil spričevalo. Odšli smo iz učilnice in se prijazno zahvalili za vse. Po nas je prišel šolski kombi in šli smo nazaj v OŠ Metlika.

Bilo mi je zelo všeč.

AJDA CESAR, 5. A

 

Ko sem se odpravila v to šolo, sem mislila da bo tukaj tako kot v naši šoli. Ampak ni bilo res. Učiteljica je bila stroga ter govorila čisto belokranjsko. Peli smo pesem Lepa Anka, jedli pogačo, pogledali smo si črno luknjo. Najprej smo šli v učilnico, ki je bila vsa iz lesa. Učiteljico smo morali klicati gospa tovarišica učiteljica. Tam mi je bilo zelo všeč, čeprav jaz ne bi hotela hoditi zares v to šolo.

Taia Pavlakovič, 5.b

Danes smo se z učiteljico in sošolci odpravili v OŠ Brihtna glava. Najprej nas je pozdravil ravnatelj Andrej Bajuk in nam povedal nekaj več besed o tej šoli ter nas počastil s pečeno pogačo. Odpeljal nas je v črno luknjo, v kateri so včasih zaklenili učence, ko niso imeli domače naloge ali ko so naredili nekaj, kar ne bi smeli naredit. Nato smo se odpravili v učilnico, v kateri je bil tudi 5.a razred. Useldi smo se in Andrej nam je povedal, da ko bo zvonilo, da bo prišla huda učiteljica, katera bo imela šibo v rokah. Ko je prišla, smo se morali vstati in povedati: dober dan, tovaršica učiteljica. Pogovarjali smo se o dediščini. Nekateri učenci so prišli pred tablo in narisali kaj je učiteljica tovaršica zapovedala. V razredu smo morali imeti zravnan hrbet in roke za hrbtom. Zapeli smo tudi pesem Lepa Anka kolo vodi. Ko je zvonilo, smo dobili spričevalo in smo se vsi skupaj poslikali. Preden smo se odpravili nazaj v našo šolo, smo odšli na igrišče in se zabavali. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo šli pogldat črno luknjo. Danes mi je bilo zelo lepo in zabavno, rada bi da se ta dogodek še kdaj ponovi.

Melina Balić, 5.b

23. 3. 2023 smo se učenci 5.a in 5.b razreda odpravili v staro šolo OŠ Brihtna glava na Radovici. Za začetek nam je Andrej Bajuk predstavil kako je bilo v letu 1950. Pokazal nam je črno luknjo, kjer so zaklepali učence. Ko smo prišli v razred, smo se usedli. Ravnatelj (Andrej) nam je povedal pravila ter šel iz razreda. Pogovarjali smo se in zazvonil je zvonec. Prišla je tovarišica učiteljica. Pozdravili smo se in začeli z učno uro. Odgovarjali smo na vprašanja o Beli krajini, risali na tablo, brali, peli in se smejali. Ko je bilo konec so nam postregli še s pogačo. Všeč mi je bilo. Upam, da se bomo še kdaj vrnili v preteklost.

Hana Režek, 5.b

Obiskali smo OŠ Brihtna glava. Bilo je zelo lepo, saj smo tam imeli kratko učno uro o Beli krajini. Na učni uri je bila učiteljica malo stroga in imela je v roki šibo. Ravnatelj nam je pokazal črno luknjo, v katero so zapirali otroke, če niso pri pouku poslušali. Tam so nam delili tudi belokranjsko pogačo. Bila je zelo okusna. Po koncu učne ure smo se zunaj igrali na igrišču. Bilo nam je zelo lepo, meni pa se posebej na učni uri.

Elisa Dugonjić, 5.b

Dostopnost