Naša šola je skupaj z  Območno obrtno-podjetniško zbornico Metlika že drugič izvedla projekt Obrtna pot, v okviru katerega učenci od 7. do 9. razreda spoznavajo predvsem deficitarne obrtne poklice. 42 učencev je skupaj z učenci OŠ Podzemelj spoznavalo poklice mehatronik operater, avtoserviser in gastronom hotelir.

Prvi dogodek je bil 29. 11. 2023, ko smo obiskali podjetje Špica v Metliki. Nato smo 1. 12. 2023 obiskali avtoservisno delavnico, ki jo vodi mojster avtomehanik Frank Bezek, 6. 12. 2023 pa smo obiskali še Hotel Bela krajina.

Vtisi učencev:

Mehatronik operater dela z različnimi stroji in roboti. Spoznali smo tudi, da mora biti mehatronik pri svojem delu zelo natančen. Imajo tudi svojega robota po imenu Vinko. Izkušnja je bila res zelo poučna in zanimiva. Spoznal sem nekaj novega. Zahvaljujem se podjetju Špica za ogled.

Adnan Mehadžić, 8. a

Meni je bilo na obrtni poti zanimivo. Zelo lepo so predstavili poklic mehatronika, saj mi do takrat ni bilo jasno, kaj vse se v tem poklicu dela. Pokazali so nam, kako delajo stroji, roboti, kako natančno izdelajo izdelke, kako merijo in s kom sodelujejo. Videli smo tudi, kakšne materiale uporabljajo. Nisem še čisto prepričan, ali se bom odločil za ta poklice. Želel sem si ga spoznati. Bilo mi je lepo.

Žak Muc, 8. b 

Sprejeli so nas s toplim pozdravom. Tovarno nam je razkazal g. Miha. Pokazal nam je, kako naredijo izdelke in polizdelke. Najbolj nam je bila všeč robotska roka po imenu Vinko in 2D-merilni stroj. Ogled nam je bil všeč, ker je bilo zanimivo in osupljivo. Ogled Špice smo si izbrali, da bi spoznali tehniška in mehatronska dela. Aljaž Kozjan, Vid Nemanič Dulmin,

Andraž Pečarič, 8. c

Spoznali smo poklic avtomehanika, veliko smo lahko sami preizkusili. G. Bezek nam je pokazal, kako na avtu popravijo klimo, zamenjajo pnevmatike, in nam predstavil različne dele motorja avtomobila. Izkušnja je bila zelo zanimiva, saj sem spoznal tudi nekaj novega. Res se zahvaljujem.

Nik Šutej, 8. a

Imeli smo se lepo. Najprej smo šli z avtobusom do mehanika. Tam smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je odpravila pogledat, kako menjajo gume, druga pa, kako dvignejo avto in zamenjajo olje ter še kaj. Potem sta se skupini zamenjali. Spoznali smo tudi, kako pogledajo, če je z avtom kaj narobe, in kako popravljajo motor. Po ogledu kombija brez motorja smo šli nazaj v šolo.

Rok Bradica, 8. a

Ko smo prišli v Hotel Bela krajina, nas je tam pričakal vodja hotela, ki nas je najprej pozdravil in povedal nekaj o hotelu in delu v njem. Na začetku smo vadili, kako zlagati prtičke na različne načine, in nato tudi postavili svoj pogrinjek. Ko smo se naučili narediti pogrinjek, smo si nadeli rokavice in pripravili meso tako, da smo ga lahko kasneje spekli. Medtem ko se je meso peklo, smo pojedli nekaj rogljičkov in videli ter lahko tudi sami poskusili, kako se naredi ter postreže kava. Potem smo šli na recepcijo in si ogledali postopek registriranja ljudi v hotel, kar smo lahko tudi sami naredili. V tem času se je meso že speklo in smo ga namočili v omake ter pojedli. Na koncu smo se zahvalili in odšli nazaj v šolo. V hotelu smo lahko videli, kako zabavno in tudi zahtevno je delo v hotelu in restavraciji. 

Anja Škof, 8. c 

Najprej nam je direktor hotela predstavil, kako narediti pogrinjke. Nato smo pripravili piščančje »fingerse«. To mi je bilo zelo všeč. Nato smo jih dali peči. Medtem ko so se pekli, smo šli spoznat poklic barista. Skuhali smo kavo in pojedli rogljičke ter čokoladne žepke. Spoznali smo tudi poklica receptorja in sobarice. Za konec smo si še ogledali dve sobi. Zelo so mi bili všeč vsi poklici, najbolj pa kuhar in barist. 

Špela Ogulin, 7. b 

V začetku so nam predstavili zgodovino hotela in poklice, ki spadajo k delu v hotelu. S tem so nam pomagali pri izbiri poklica. Poskusili smo oblikovati serviete za dekoracijo mize in naredili svoj pogrinjek. Pokazali so nam njihovo kuhinjo. Imeli smo priložnost panirati piščančje meso in poskusiti končni izdelek ter majhne rogljičke in čokoladne zavitke. Proti koncu so nam še pokazali, kako lahko rezerviramo svojo sobo v hotelu za nekaj noči. Ta hotel ima veliko zgodovine, prijaznih ljudi, lepo okrašene mize in veliko ljubezni. 

Taja Hoenigman, 8. c

V  Hotelu Bela krajina smo se naučili nekaj novih stvari o turizmu, kuhanju in delujočem sistemu za goste. Imeli smo se zelo lepo, bilo je poučno. Zahvalila bi se osebju, ki so zelo prijazni in vedo, kako postopati z otroki. Posebno zahvalo bi namenila tudi vam, ker ste nam omogočili takšno zanimivo spoznavanje poklicev, ter naši šoli, OŠ Metlika.

Erna Nuhić, 8. c

S kombijem smo se odpravili v Hotel Bela krajina. Sprejel nas je gospod Matjaž in nam za začetek pokazal štiri zanimive načine zlaganja prtičkov. Nato smo se lotili priprave zrezkov. Najprej nam je pokazal, kako se to naredi, nato pa smo poskusili tudi sami. Zrezek je najprej položil v moko, nato v jajce in nazadnje v koruzne kosmiče. Zrezke smo odnesli peč. Medtem ko so se zrezki pekli, smo se posladkali s čokoladnimi in maslenimi rogljički ter se preizkusili v kuhanju kave. Potem smo odšli do recepcije, kjer nam je gospod Matjaž povedal, kako poteka sprejem gostov, ki želijo prenočiti v hotelu. Ogledali smo si čudovito urejeni sobi. V tem času so bili zrezki pečeni, bili so zelo okusni. Ko smo pojedli, smo se odpravili nazaj v šolo.

Eva Težak, 7. b

V Hotelu Bela krajina smo spoznali delo kuharja, natakarja in  receptorja. Spoznali smo, da kuharji včasih nosijo plastične rokavice, medtem ko kuhajo. Izkušnja je bila zelo poučna in zanimiva. Spoznal sem tudi nekaj novega. Zahvaljujem se Hotelu Bela krajina za ogled.

Adnan Mehadžić, 8. a

Barbara Forstner
koordinatorica projekta

Dostopnost