Našo ekskurzijo smo v četrtek, 23. maja, začeli v čudovitem Živem muzeju na prostem v Pleterjah. Tam smo se udeležili delavnice iz gline, kjer smo izdelovali lončene peteline. Po ustvarjalnem začetku smo obiskali tradicionalno kmečko hišo in si ogledali črno kuhinjo, ki nam je prikazala, kako so v preteklosti pripravljali jedi. Učenci so se preizkusili v oblikovanju ptičkov iz testa. Da bi še bolje spoznali življenje v preteklosti, smo se preizkusili v igrah s podkvami, kar je bilo zelo zabavno in poučno.

Vrhunec obiska v Pleterjah je bil ogled čudovite gotske cerkve iz 15. stoletja, kjer je skupina učencev zapela nekaj pesmi. Njihovo petje je odmevalo po cerkvi in razkrilo njeno izjemno akustiko, kar je ustvarilo nepozabno vzdušje.

Po prijetnem dopoldnevu v Pleterjah smo se odpravili v Kostanjevico na Krki, kjer smo obiskali Galerijo Božidarja Jakca. Tam smo imeli delavnico na prostem, kjer smo spoznali tehniko frotaža. Naše popotovanje smo zaključili z ogledom Forma vive, kjer smo občudovali različne skulpture na prostem in se naužili lepot narave in umetnosti.

Izlet je bil poln zanimivih doživetij in bogatih kulturnih izkušenj, ki nam bodo še dolgo ostale v spominu.

Dostopnost