Vinko Möderndorfer: KOT V FILMU

Knjiga Kot v filmu govori o vsakdanjem fantu Gašperju, ki je pri svojih enajstih letih (in pol) preživel veliko razburljivih dogodkov.

Gašper je srečen, dokler se njegovi starši ne začnejo ločevati, mama nenadoma izgine, oče pa ga za nekaj časa odpelje k nekemu (zanj neznanemu) Maxu. Ker ne ve, kaj se dogaja, si domišlja vse mogoče.

Izkaže se, da je Max v bistvu njegov pravi oče – in to me je zelo presenetilo. Še več pripetljajev izveste v knjigi.

Najbližja književna oseba mi je Max, saj je zelo prijazen ter ima rad barve in živali. Doma ima prikupno prašičko Katarino Veliko.

To knjigo sem si izbrala, ker je se mi je zdela zelo zanimiva. Upam, da bo tudi vam. Splača se jo prebrati, saj je zanimiva, napeta in zabavna, polna razburljivih dogodkov – kot v filmu.

 

                                                         Taja Štrucelj, 7. r.

R. J. Palacio: ČUDO

Knjiga pripoveduje o fantu Augustu, ki se je rodil z redko dedno boleznijo, zaradi katere ima obraz popačen in izgleda, kot da bi imel opekline. V zgodbi nastopajo tudi njegovi družinski člani in prijatelji. Prav vsak od njih pa Augustov videz dojema drugače. Zato tudi Augusta dojemajo in razumejo vsak po svoje.

Glavni književni junak je torej August, ki se je sprijaznil s tem, da izgleda drugače. Všeč mi je bil njegov pogum, s katerim se je spoprijel, ko je šel prvič v šolo in ko so vanj buljili drugi. Všeč mi je bilo tudi, da se je rad šalil in bil pripravljen pomagati sošolcu Jacku. Vesel sem bil, ko se August ni razjezil, ker so ga zaradi izgleda klicali spaka in se nekaj časa nihče ni hotel igrati z njim. Če bi bil Augustov prijatelj, bi bil zaradi tega zelo jezen na sošolce.

Blizu mi je bil Augustov prijatelj Jack, saj mislim, da bi bil tudi sam Augustov prijatelj, čeprav je bil njegov obraz drugačen zaradi bolezni. V šoli, kjer dela moja mami, sem že imel možnost videti in se igrati z veliko drugačnimi otroki, zato sem se tega, da je nekdo bolj počasen, jeclja ali da izgleda drugače, že navadil. Vem pa tudi, da videz ne pove, ali si dober ali slab človek.

Knjigo sem izbral zato, ker sem gledal film, posnet po knjigi, in me je zanimalo, koliko je med njima podobnosti. Knjiga mi je bila všeč, celo malo bolj kot film. Zaradi filma pa sem si glavne junake lažje predstavljal.

To je prva knjiga pisateljice R. J. Palacio, ki sem jo prebral. Upam, da bom našel še kakšno njeno zanimivo knjigo.

Ivor Maček, 7. r.

Jeff Kinney: DNEVNIK NABRITEGA MULCA – DRUŽINSKI IZLET

Knjiga iz serije Dnevnik nabritega mulca Družinski izlet govori o zabavnem fantu Gregu, ki se s svojo družino odpravi na izlet z avtomobilom. Grega je zelo iznajdljiv, a hkrati zelo naiven fant, ki večino svojih dejanj kasneje obžaluje.

Zgodba je sestavljena iz  veliko smešnih in zanimivih dogodkov, ki jih družina doživi na izletu. Meni osebno je najboljši del, ko Marko na sejmu ugane težo pujsa in za nagrado dobijo pravega pujska. To je bil le del dogodivščin, za še več pa vzemite v roke knjigo.

Moja najljubša književna oseba je Gregov mlajši bratec Marko. Marko je zelo srčkan in smešen fantek.

Knjiga mi je bila zelo všeč, ker je zanimiva in smešna. Izbrala sem jo zato, ker sem prebrala že veliko knjig tega avtorja in so vse zelo zabavne.

 

                                                                                                                                         Taja Štrucelj, 7. r.

Hortense Ullrich: TRAPASTE BLONDINKE

Knjiga Trapaste blondinke govori o 13-letni Jojo, ki se na poti iz trgovine zaljubi v srčkanega fanta, ki jo prepriča, da namesto njega sprehaja psa. Pozneje je Jojo spoznala še dve punci, ki sta tako kot ona sprehajali psa svojih fantov. Eni izmed njih vse to postane malo čudno, zato se odloči, da bo fanta preiskala. Izkaže se, da jih je vse tri izkoriščal isti fant. Kaj se zgodi potem, pa sami preberite v knjigi.

Knjiga mi je bila všeč, ker je smešna, a hkrati zanimiva. V zgodbi me je najbolj presenetilo to, da je bila edina, ki se je spomnila, kako bi se fantu maščevale, mlajša sestrica Jojo. Zato mi je tudi najljubša književna oseba.

Knjigo sem si izbrala, ker sem želela prebrati nekaj drugačnega, najstniškega. To je edina knjiga avtorice H. Ullrich, ki sem jo prebrala. Če bom na knjižni polici v knjižnici našla še kakšno, si jo bom z veseljem sposodila.

                                                                                                                    Taja Štrucelj, 7. r.

Daniel Defoe: ROBINSON CRUSOE

Knjiga Robinson Crusoe govori o mornarju, ki je na samotnem otoku zaradi brodoloma preživel 28 let. Med temi osemindvajsetimi leti so se mu dogajale vedno nove dogodivščine in težave.

Glavni književni junak pobegne od doma in na morju preživi veliko vznemirljivih let. Najprej ga ugrabijo in kot suženj dela za svojega gospodarja. Nato gospodarju uide in začne živeti skupaj s svojim prijateljem Ksunijem. Več o knjigi ne bom izdal, saj je polna dogodivščin in se jo splača prebrati.

Najbolj pa me je v zgodbi presenetilo to, kako iznajdljivo je Robinson živel na otoku. Zgradil si je svojo trdnjavo in sam skrbel za preživetje tako, da je redil živali in sejal žito.

Najbližja književna oseba mi je Petek, saj je delaven in prijazen.

Knjiga je bila odlična, saj je napisana po resničnih dogodkih in ni nikoli dolgočasna.

Izbral sem jo zato, ker me je od vseh knjig na knjižni polici najbolj pritegnila njena naslovnica.

Od tega pisatelja je to edina knjiga, ki sem jo prebral in žal ne poznam njegove nobene druge knjige. Če poznate še kakšno knjigo od Daniela Defoa, mi, prosim, povejte, saj jo bom z veseljem prebral.

Ivor Maček, 7. r.

Dav Pilkey: PRIGODE UKA IN GLAKA, KUNGFUJSKIH PRAČLOVEKOV IZ PRIHODNOSTI

Knjiga pripoveduje o dveh dečkih, ki živita v prazgodovini. Glavna književna junaka sta Uk in Glak. Oba obvladata borilno veščino kung fu. Bolj všeč mi je Uk, zato ker ima punco.

Zanimivo v zgodbi je, da zlobna korporacija iz prihodnosti najprej ujame Ukovega in Glakovega mojstra borilnih veščin in Ukovo punco ter s tem dobi Uka in Glaka v past. Vendar na koncu se uspe vsem rešiti, ker niso bili pravilno zvezani.

Knjiga mi je bila všeč, ker sta glavna junaka prijazna in sta potovala v času naprej.

Prebral sem že nekaj knjig avtorja te knjige, in sicer zbirko knjig Kapitana Gatnika.

 

Rok Žabčić, 7. r.

J. K. Rowling: HARRY POTTER – KAMEN MODROSTI

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti govori o mladem čarovniku Harryju in njegovem prvem letu na čarovniški šoli.

Knjiga mi je bila zelo všeč, ker je napeta, zabavna, razburljiva – pri branju se kar nisem mogel ustaviti. Glavni književni junak je zelo prijazen, pameten in iznajdljiv, zato mi je bil od vseh v knjigi najbliže.

V zgodbi se zgodi marsikatera presenetljiva reč, sploh na koncu v končnem Harryjevem spopadu.

Knjigo sem prebral, ker sem o njej slišal same pozitivne stvari. Prebral sem tudi nekaj drugih knjig o Harryju Potterju in jih iskreno priporočam v branje.

Ivor Maček, 7. r.