Nejka Omahen: SILVIJA

Knjiga Silvija je zelo zanimiva. Pripoveduje o sedmošolki Silviji, njeni družini, prijateljih.

Silvija ima dve sestri, starejšo Brino in mlajšo Aleks. Med seboj so si različne, zato je dogajanje v knjigi zanimivo. Beremo lahko o njenih prepirih, zaljubljenostih … , pa tudi o ločitvi očeta, ki se preseli v Nemčijo.

Silvija je zelo direktna, blizu mi je njena starejša sestra Brina, saj sem tudi jaz sama najstarejša in imam dve mlajši sestri, ki se vtikata v vsako stvar, tako kot je bilo pri njej. Na koncu me je presenetil Petrov in Silvijin poljub.

Knjigo sem prebrala zato, ker mi jo je priporočala mami. Nisem obžalovala. Od pisateljice nisem prebrala še nobene druge knjige. V knjigi je uporabljen sodoben mladinski jezik. Branje je bilo zanimivo, priporočam jo bralcem od četrtega razreda dalje.

Lea Gašperič, 7. r.

Goran Gluvič: ČUDOVITA IGRA NOGOMET

Knjiga govori o 16-letnem fantu, ki si je želel postati preiskovalni novinar, zato mu je urednik dal nalogo, naj razišče čudno izginotje mladega obetavnega nogometaša Dejana Gorda. Glavni književni junak je bil radoveden, ker je imel željo po raziskovanju.

Knjiga se začne tako, da k fantu pride njegov bratranec Kekec, zato skupaj raziskujeta. Obiskala sta bistro pri Sezuti kopački, kjer je včasih treniral Dejan Gord. Tam sta spoznala Dejanovega prijatelja Kovača. Povedal jima je, da je Dejan zapustil evropsko prvenstvo kar sredi igre … Na raziskovalni poti se zgodi še veliko pretresljivih dogodkov.

Knjiga mi je bila všeč, ker je bilo branje zanimivo. Jezik je bolj mladinski, saj je glavni književni junak najstnik. Priporočam jo vsem, ki radi berete knjige, v katerih se veliko dogaja.

Do sedaj nisem prebrala še nobene knjige tega pisatelja.

Hana Rus, 7. r.

Enid Blyton: SKRIVNOST ZAPUŠČENEGA DVORCA

Knjiga iz zbirke Skrivnosti govori o prijateljih Rogerju, Diani, Piksiju, Barneyju, psu Hipiju in opici Mirandi, ki raziskujejo nenavadne zvoke pod starim, zapuščenim dvorcem. Med poletnimi počitnicami gredo prijatelji v Rockingdown, kjer jih varuje varuška. Barney nima doma, zato spi zunaj. V bližini  je odkril star zapuščen dvorec, kjer je tudi prenočil. V tem dvorcu ponoči sliši čudne zvoke, ki jih prijatelji v nadaljevanju raziskujejo.

V knjigi mi je najbolj zanimivo, ko so se hecali s svojo varuško.

Najljubša književna oseba mi je bil Barney, saj je smešen in pameten.

Knjiga je zelo napeta in zanimiva, izbral sem si jo, ker me je izmed vseh knjig na knjižni polici najbolj pritegnil naslov. Priporočam jo vsem, ki imajo radi detektivke in napete zgodbe.

Kristjan Kočevar, 7. r.

Miha Mazzini: ZVEZDE VABIJO

Knjiga Zvezde vabijo govori o prijateljstvu, družini, tekmovanju. Kaja misli, da dobro poje, zato se odpravi na tekmovanje. Prijatelji in njen virtualni fant ji to odsvetujejo, da se ne bi osramotila v javnosti. A Kajo vseeno vleče na tekmovanje …

Blizu mi je Peter, saj je samo hotel, da ga Kaja opazi takšnega, kot je bil v resnici. Presenetljivo je bilo to, da se je Kaja pojavila na tekmovanju. Zanimivo je bilo tudi to, kdo sta Peter in Robert in še marsikaj. Uporabljen je mladinski sodobni jezik. Branje je bilo razburljivo.

Knjiga mi je bila všeč. Priporočam jo vsem, ki mislite, da nimate prijateljev.

Lea Gašperič, 7. r.

J. K. Rowling: HARRY POTTER IN PRINC MEŠANE KRVI

V tej knjigi o slavnem čarovniku Harryju Potterju lahko preberemo, kako Harry s pomočjo ravnatelja Dumbeldorja išče skrivžne, v katerih so delci hudobnega Mrlakensteina …

Prebrala sem vse dele zbirke knjig o Harryju Potterju, obožujem jih. Ob branju sem se počutila super in knjigo priporočam bralcem od 10. leta dalje.

Lea Gašperič, 7. r.

J. K. Rowling: HARRY POTTER IN DVORANA SKRIVNOSTI

Knjiga Harry Potter in dvorana skrivnosti govori o mladem čarovniku Harryju in njegovem drugem letu na Bradavičarki, akademiji za čarovnike in čarovnice.

Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je bila napeta, zanimiva, razburljiva … Najbolj všeč so mi trije glavni junaki – Harry, Ron in Hermiona, saj se vedno znajdejo v zanimivih pustolovščinah.

Ob branju sem se zelo zabavala, zato je kar nisem nehala brati. Knjigo in zbirko o Harryju Potterju priporočam za branje vsem, ki imate radi pustolovščine s kančkom čarovnije.

Ana Štubljar, 7. r.

Maja Brajko-Livaković: NIKOMUR NE POVEJ

Knjiga Nikomur ne povej govori o 15-letni Teni Perič in o njenem najstniškem življenju, v katerem se zaradi interneta zgodi grozna prigoda, ki je Teno pošteno izučila.

Tena se mi zdi normalna najstnica, polna pričakovanj, a je hkrati tudi naivna. Končuje deveti razred in ni še čisto prepričana, na katero srednjo šolo naj se vpiše. Takrat na internetu dobi mamljivo ponudbo, s katero naveže stike s trgovci z ljudmi …

Knjiga se mi je zdela zanimiva in poučna, saj je pisateljica opozorila na pasti interneta, ki se lahko zgodijo tudi nam.

V knjigi lahko opazimo tudi jezik mladih, ki še dodatno pritegne k branju. Knjigo sem si izbrala, ker mi je bil všeč naslov.

Katja Novak, 7. r.

Tatjana Kokalj: SENCA NA BALKONU

Prebral sem knjigo Senca na balkonu avtorice Tatjane Kokalj. Knjiga pripoveduje o Dori, ki rada bere, očetu, ki rad gleda televizijo, in mami, ki rada teži. Dora na počitnicah doživi popolno nerazumevanje staršev, na srečo ima vsaj prijatelja Andreja in skupaj preživita prijetne počitnice na kolesarskem taboru v Kranjski Gori …

Knjiga mi je bila všeč, saj govori o kolesarjenju v hribih med počitnicami. Pritegnil me je Jakob, saj je samo razmišljal, kako bi jo popihal v svojo sobo in igral igrice. Knjigo sem izbral zato, ker me je pritegnila naslovnica. Branje je bilo zelo zabavno. Knjiga je primerna za otroke, stare od 10 let naprej.


Felix Režek, 7. r.

Jeff Kinney: DNEVNIK NABRITEGA MULCA – PETO KOLO

Knjiga govori o fantu Gregu, ki je iskal soplesalko za šolski ples. Nobena ni hotela plesati z njim, a je na koncu le našel punco. Grega je imel najboljšega prijatelja Nejca, ki tudi ni imel soplesalke. Nejc se mu je smilil, zato se je odločil, da bodo Nejc, Gogi in on skupaj na šolskem plesu. Na koncu pa sta Nejc in Gogi postala par.

Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je napeta in hkrati tudi zabavna. Najbolj zabavno mi je bilo, ko sta Nejc in Gogi postala par. To knjigo priporočam brati vsem, ki imajo radi vsakdanje življenjske zgodbe.

Knjigo sem si izbrala, ker sem pred njo prebrala veliko delov Dnevnikov nabritega mulca, pa sem sklenila, da bom prebrala še tega.

Karin Jambrošić, 7. r.

Vinko Möderndorfer: KIT NA PLAŽI

Knjiga Kit na plaži govori o deklici Niki, ki se je preselila v nov kraj in začela hoditi v novo šolo. V šoli ima veliko prijateljev, ki pa jih nikoli ne povabi k sebi na obisk. Nihče namreč ne ve, da ima brata z Downovim sindromom, ki ga nima najraje, saj je bila pozornost staršev zaradi njegovih posebnih potreb usmerjena večinoma vanj.

Nekega dne pa prijatelji Niko presenetijo, tako da jo obiščejo pri njej doma …

Najljubša književna oseba mi je bila Barbka (Barbara), ker se mi je zdela zanimivo, na kakšen način se sporazumeva z drugimi.

Knjiga mi ni bila najbolj všeč, ker me bolj zanimajo domišljijske in izmišljene zgodbe.

Priporočam jo pa vsem tistim, ki so jim všeč realistične življenjske zgodbe.

Maruša Šega 7. r.

Dostopnost