OBISK KMEČKEGA TURIZMA V ROSALNICAH

Zjutraj, 17. 2. 2016, smo v šoli imeli za preduro športno vzgojo. Ko je bilo tega konec, smo se vsi preoblekli. Potem nas je učiteljica Emilija Klopčič prišla iskat v telovadnico in skupaj v koloni nas je peljala v jedilnico. Tam smo imeli za jesti sirovko in za pit navadno vodo. Pojedli smo samo pol malice zato, ker pri gospe Mojci Kramarič ne bi mogli jesti in piti, ona pa bi bila zelo, zelo žalostna, ker se je trudila, mi pa ne bi sprejeli njenega truda. Ko smo pojedli malico, smo na vhodu počakali šolski kombi. Kombi nas je odpeljal k gospe Mojci Kramarič. Mojca nas je lepo sprejela v zelo velik, turistični prostor. Tam nas je že čakal topel Mojčin čaj, pogača in piškoti. Rekla nam je, naj si pojemo in popijemo. Ko smo vse pojedli in popili, nam je pokazala, kako se speče prava belokranjska pogača. Za tem smo si šli vsi iz 4. b umit roke in zamesit kruh. Za nami pa še 4. a in 4.c. Med tem, ko se je kruh pekel, nam je gospa pokazala še nekaj slik na projekciji. Potem smo kruh vzeli iz krušne peči in 4. b je odšel še v steklarsko delavnico, tam nam je gospod pokazal, kako se reže steklo. Nato nas je kombi odpeljal nazaj v Metliko v Osnovno šolo. Bilo mi je zelo lepo in uživala sem. Doma pri kosilu, smo skupaj z družino pojedli hlebček kruha, ki sem ga spekla. Hlebček je bil zelo okusen. Želim si še kakšnega obiska pri gospe Mojci.

Tjaša Vraničar, 4. B

Ločevanje snovi, obisk in  peka kruha.

V sredo,17.2.2016,smo obiskali delavnico peka kruha pri gospe Mojci Kramarič. Gospa Mojca nas je lepo sprejela in nas pogostila s belokranjsko pogačo,čajem in domačimi piškoti. Gospa Mojca nam je pokazala kako se speče belokranjska pogača Potrebovala je:moko,kvas,sladkor,jajce in dodatke za pogačo. To dodatki pa so:slanina,sir,semena pred sem pa  kumina. Nadaljevali smo s peko kruha. Na projekciji smo si pogledali pot od pšenice do kruha. Ko smo prišli ven, smo si šli še ogledati še delavnico steklarstva. Ko so prišli delavci so nam pokazali kako se  razreže steklo. Šli smo okoli delavnice in smo videli stroje ko delajo okna,ogledala in steklena vrata. Ko smo prišli ven je prišel kombi in smo šli v kombi in šli nazaj v šolo.

Vanessa Guštin 4.b

HIŠA DOBREGA KRUHA

Ob pol sedmih sem se zbudil in sem šel na avtobus,ker smo imeli preduro. Za preduro smo imeli športno,po športni smo šli v jedilnico na malico. Za malico smo imeli vodo in sirovko. Potem pa smo se šli preobut. Nato smo šli v avtobus in se odpeljali v Rosalnice. Tam smo šli v hišo dobrega kruha. Notri so bili že a. razred in c. razred. Potem smo se usedli in poslušali kaj bomo delali,a pozneje smo jedli pogačo, piškote in topel čaj. Ko smo se najedli,smo poslušali kako se speče belokranjsko pogačo. Kuharica Mojca Kramarič je povedala,da se treba držati recepta. Ko je naredila testo je jo dala vzhajat. Potem jo je dala v krušno peč,ko je bila pečena jo je dala ven. Nato smo šli na stranišče si umit roke,da smo lahko mesili testo dobili smo prte,deske in moko,da smo naredili kroglo za hlebčka. Potem smo jih dali peč, nato pasmo šli gledat kako je bilo nekoč in danes. Potem smo dobili hlebčke in šli gledat kako se lomi steklo. Zelo smo se zabavali in veselili.

VID KOČEVAR, 4. b

PEKA KRUHA

 V sredo, 17.2.2016 smo vsi četrtošolci odšli v  Rosalnice. Tam smo videli, kako se naredi Belokranjska pogača.Belokranjsko pogačo smo naredili iz testa, v testo pa smo dali belo moko, kvas, sol in mlačno vodo. Ko smo testo zamesili je sledilo vzhajanje. Vzhajala je toliko dolgo dokler testo ni dobilo 1-krat večji volumen. Ko je testo dobilo volumen, smo naredili 7 črt na eni in drugi strani. Nato smo na pogačo posipali grobo morsko sol in kumine. Pogačo smo dali peč  v krušno peč. Dokler se je pogača pekla je vsak od učencev naredil svoj hlebček kruha.

Nato smo jih dali v peč. Vsak je odnesel ta hlebček, ki ga je naredil tudi domov. Na koncu smo si še ogledali steklarsko delavnico. Tam delajo vse kar je lahko iz stekla.

Po končanem ogledu smo se vrnili nazaj v  šolo.

Nika Mikešič, 4. b

V sredo,17.2.2016,smo si obiskali delavnico peka kruha pri gospe Mojci Kramarič.

Gospa Mojca nas je lepo sprejela in nas pogostila z Belokranjsko pogačo,čajem in domačimi piškoti. Gospa Mojca nam je pokazala kako zamesimo Belokranjsko pogačo. Potrebovala je moko,kvas,sladkor,sol,jajce in dodatke za pogačo,slanino,sir in semena. Nadaljevali smo s peko testa in kruha. Na projekciji smo si ogledali od pšenice do kruha potem je menil čas da vzamemo kruh iz pečice.Ko smo šli ven smo si šli ogledat steklarsko delavnico. Tisti, ki so delali tam, so nam pokazali kako se naredi steklo. Ogledali smo si stroje ki režejo steklo,delajo ploščice za kuhinjo. Ko smo si ogledali, smo šli na šolski kombi in odpeljali v šolo.

Adis Sefić, 4. b

OBISK KMEČKEGA TURIZMA V ROSALNICAH

V sredo, 17.2.2016 smo se zjutraj s šolskim kombijem odpeljali v Rosalnice h gospe Mojci Kramarič. Ta nas je lepo sprejela in pogostila z domačimi piškoti, pogačo in čajem. Po jedi smo si ogledali izdelavo belokranjske pogače. Za testo je potrebovala: mlačno vodo okoli 27 do 30 stopinj C, polovico kvasa, žličko sladkorja, moko in žličko soli. Nato je testo pustila, da vzhaja. Ko je testo vzhajalo, je gospa Mojca v pogačo zarezala in premazala z jajcem. Na pogačo je posula debelo sol in kumino. Pogačo je z loparjem potisnila v krušno peč. Ko je bila pogača pečena, smo po razredih odšli speč hlebčke kruha. Vsak je na svoj hlebček zabodel zobotrebec, na katerem je bilo napisano njegovo ime. Gospa Mojca je vsak hlebček zarezala in jih dala peči v krušno peč. Nato je sledil ogled postopka s pšenico preko projekcije. Po ogledu projekcije so bili naši hlebčki kruha pečeni, zato smo jih dali v papirnate vrečke, da so ostali topli. Potem smo si ogledali tudi steklarstvo. Zbrali smo se okrog velike mize, ki je bila zaščitena, da se steklo ne razbije. Gospa Mojca nam je povedala, kaj vse delajo iz stekla. Med izdelki so bila tudi okna. Pripeljal se je delavec, ki tam dela, in nam pokazal, kako se steklo razreže. Po končanem delu nas je šolski kombi odpeljal nazaj v šolo. Pri gospe Mojci Kramarič je bilo zelo zanimivo in poučno. Tudi jaz sem se od tega kaj naučila.

EVA ZUPANC; 4. B

Peka kruha pri gospe Mojci Kramarič

V sredo, 17.2.2015, smo se s šolskim kombijem odpeljali v Rosalnice.

Pred hišo gospe Mojce in Stanka Kramariča smo počakali, da nam pridejo odpret. Ko smo vstopili, smo ugotovili, da smo prišli v steklarsko delavnico. Gospod Nikolaj (delavec) nam je pokazal, kako se reže steklo, in peč v kateri se izdelujejo razne posode. Videli smo tudi barvno steklo in stekleno sliko. Nato smo šli v hišo, ki se je imenovala »Hiša dobrega kruha«. Vse je bilo lepo urejeno in opremljeno s starejšimi predmeti. Večina je bila iz lesa. Na eni steni je bilo vse prekrito z ogledali (da je povečalo prostor). Na mizi nas je čakala pogača, čaj in piškoti. Vse je bilo zelo dobro. Gospa nam je pokazala, kako se peče Belokranjska pogača. Najboljše je bilo, da smo si lahko sami spekli kruh. Medtem, ko se je kruh pekel, nam je gospa pokazala PowerPoint »Od zrna do kruha«. Kruh je bil pečen in dali smo ga v papirnato vrečko, da je ostal topel in dišeč. Čas je bil, da gremo nazaj v šolo. Poslovili smo se in odšli.

Doma smo po kosilu pojedli že polovico kruha. Drugo jutro sem za zajtrk pojedla še tri kose. Kruh, pečen v krušni peči, je bil zelo dober.

Nana Kambič, 4.a

Zjutraj smo se v šoli pogovarjali, kako se bomo pri gospe Mojci obnašali. Potem smo šli v jedilnico na malico in počakali, da pride kombi. Ko je prišel, smo se odpeljali v Rosalnice. Najprej smo si ogledali steklarstvo in potem smo vstopili v  Hišo dobrega kruha. Dišalo je po pogači in po piškotih. Mislila sem, da sem v raju, ker je bilo tako lepo in vse je bilo domače.  Gospa Mojca nam je pokazala, kako se speče pogača. Ko nam je pokazala, kako se speče pogača, smo si lahko vzeli že spečeno pogačo, piškote in pili okusen domači čaj. Kruhek so šli prvo mesit B-jevci, potem smo šli mi in še C-jevci. Ta čas, ko se je kruhek pekel, smo si mi ogledali projekcijo pridelave kruha nekoč in danes. Ko se je spekel, smo se zahvalili in s kruhkom v rokah odšli s kombijem nazaj v šolo. Ko sem prišla domov, sem probala kruhek in bila sem zelo, zelo zadovoljna, ker je bil dober.

Nika Ribarič, 4.a

 

17.2.2016   smo  šli  v  Rosalnice   k  Mojci  Kramarič. Ko  smo  prispeli, smo  si  šli  ogledat  steklarsko  delavnico  k  Stanku  Kramariču,(Mojčinemu   možu).

Nato  smo šli  v  ,,Hišo  dobrega  kruha˝. Tam  smo počakali  še    B  in  C razred. Ko  so  prišli  še  oni, smo  si ogledali  prostor, pili  čaj  in  jedli  piškote  ter  pogačo, ki je  imela  tri  različne  dele: šunko, sir  in  mak, na  nekaterih  so  bila  tudi  semena. Gospa  Mojca  nam  je  pokazala, kako  se  naredi  Belokranjska  pogača. Ko  je  bilo  vse  pripravljeno, jo  je  dala  peč  v  krušno  peč. Pokazala  nam  je  power  point Od zrna do kruha.

Še  sami  smo  spekli  hlebček  kruha. Bilo  mi  je  zelo  lepo. Upam, da  bom  še  kdaj  prišla  k  njej.

Olivera  Drakulić  4.a

Dostopnost