NA EKSKURZIJI

V četrtek, 21.4.2016, ob 7.30 smo se odpravili na ekskurzijo. Najprej smo šli v Cerknico, kjer smo imeli postanek. Tam smo popili, pojedli in si kaj kupili. Potem smo odšli v stavbo pogledat maketo Cerkniškega jezera. Ogledali smo si tudi filmček in stare stvari. Imeli smo še eden manjši postanek. In nato smo se z avtobusom odpeljali v Predjamski grad. Videli smo kuhinjo, mučilnico, orodja, orožja in še bi lahko naštevali. Povedali so nam veliko o Erazmu Predjamskemu in kako je umrl na WC-ju. Potem smo odšli z avtobusom v Postojno v Postojnsko jamo. Videli smo veliko kapnikov. Najprej smo se vozili z vlakcem 2 kilometra in potem smo še 2 kilometra hodili. Na koncu je bila trgovina s spominki in odšli smo nazaj. Tam smo se slikali in odšli v avtobus. Prišli smo pozno zvečer ob 19.00. Bilo je zelo lepo in videli smo veliko zanimivosti.

Gašper Simonič, 5. a

 

NA EKSKURZIJI

Zjutraj, 21. 4. 2016, ob 7.30 smo se z avtobusom opravili pogledat maketo Cerkniškega jezera, Predjamski grad in Postojnsko jamo. Vožnja je bila doooooolga, ampak sem se med vožnjo pogovarjala s prijateljico in mi je čas hitreje mineval. Najprej smo se ustavili na malici, kjer smo pojedli in se iztekli. Potem smo se še malo vozili in smo prišli do makete Cerkniškega jezera. Tam smo se posladkali z bomboni, piškoti … Kupili smo si tudi spominke. Nato smo odšli v muzej, kjer so nam pokazali in pokazali maketo Cerkniškega jezera. Pogledali smo si tudi film. Bilo je zelo zabavno in poučno tudi. Nedaleč stran smo se z avtobusom odpeljali v Predjamski grad. Pred gradom je bil lep pogled na dolino in potoček. Ko smo se po stopnicah povzpeli v sobo, so nam povedali, kdo je čez tisočletja vladal tukaj, povedali so nam tudi legendo o Erazmu Predjamskemu, ki se je skrival v tem gradu. Z vodičko smo se sprehodili po gradu in izvedeli smo zelo veliko o njem. Bilo je zelo zanimivo in notri je bilo veliko zanimivih stvari. Po kratki vožnji in kosilu smo odšli v Postojnsko jamo. Z vlakcem smo se pripeljali do postaje, dalje pa smo pot nadaljevali peš. Vožnja je bila odlična in prav tako preostanek poti. Čudesa jame so neverjetna in osupljiva. Nisem si mogla predstavljati, da je vse to naredila narava. Videli smo najrazličnejše stalagmite in stalaktite, pa tudi stebri so bili neverjetni. Na koncu izleta smo videli človeške ribice. Bile so zelo zanimive in edinstvene. Nato smo se slikali pri steni in odšli na vlakec. Ko smo prišli ven, smo se posladkali in odšli domov. Med potjo nisem spala, čeprav sem bila utrujena, ker sem komaj čakala, da pridem domov, in povem vse, kar sem danes doživela mojim staršem.

Bilo je res super in tega izleta ne bom nikoli pozabila.

Barbara Gusić, 5. A

 

POSTOJNSKA JAMA

Najprej smo se zbrali ob 7.00 na Pungartu. Pojedli smo malico in se z avtobusom odpeljali proti Krasu. Naša prva postojanka je bil Predjamski grad, kjer smo spoznali zgodovino hrabrih vitezov. Tam sem lahko pozvonil na zvon. Vodička nam je povedala, da to prinaša srečo. Pot smo nadaljevali do Postojnske jame. Ta del ekskurzije mi je bil najbolj všeč, saj sem prvič v življenju hodil in se peljal z vlakcem pod zemljo. Videl sem kapnike, človeško ribico in velike dvorane, rove ter prehode. Celodnevno spoznavanje kraškega sveta sem doživljal pred prvomajskimi počitnicami in mi je ušlo iz glave, da smo si najprej ogledali naravno znamenitost Cerkniško jezero. To je presihajoče jezero, ki smo si ga ogledali na posnetku in tudi na maketi.

Ekskurzija na krasu se mi bo vtisnila v spomin, ker mi je bilo lepo. Kljub temu, da je bil urnik znamenitosti obsežen, je dan minil zelo hitro.

Mile Kraić, 5. c

 

EKSKURZIJA PO DINARSKO-KRAŠKEM SVETU

V četrtek, 21.4.2016 smo se 5. razredi odpravili na ekskurzijo. Najprej smo se odpravili v muzej v Cerknici. Tam smo si ogledali maketo Cerkniškega jezera in film, v katerem lahko vidimo, kako voda v jezeru čez celo leto narašča in ponikne. Njihova iztočnica pa je: » Jezero je in jezera nej«. Potem smo se odpravili v Predjamski grad. Tam nam je vodička razkazala grad in povedala, kako so vojaki ubili Erazma na stranišču. Razkrila pa nam je tudi, da ima grad rov, ki vodi na vrh skale. Po ogledu Predjamskega gradu pa smo odšli v Postojnsko jamo. Vodič nam je povedal, da jama meri kar 14 km in v njej smo lahko videli dve človeški ribici.

Na izletu je bilo zelo lepo, saj smo se med seboj družili in se zabavali.

Žana Škabar Steiner, 5. b

 

Dostopnost