Prvi dan smo šli na sprehod, na hrib, ki se imenuje Zaplaz. Tam smo videli cerkev, pri njej smo pomalicali. Videli smo tudi različne spomenike. Do te cerkve so včasih ljudje prišli po kolenih. Čeprav nismo hodili po kolenih, smo prišli  utrujeni na vrh. Med potjo smo se večkrat ustavili in učitelj Matej nam je pokazal in povedal veliko zanimivosti. Naučila sem se, da vitraž pomeni sliko na oknu. »Biti na konju« pa pomeni, da smo skoraj že dosegli zastavljeni cilj. Najbolj zanimivo mi je bilo, izvedeti, da je kraj Čatež dobil ime po škratu Čatežu.

Tamara S.

Oblekli smo se in obuli. Odpravili smo se na pohod po Čatežu, kjer smo se naučili veliko novega. Izvedeli smo, da se Čatež imenuje po škratu Čatežu, ki je do popka človek, dalje pa koza. Za Martinovo se organizira pohod, ki je dolg 22 kilometrov. Ogledali smo si tudi mlado trto. Izvedeli smo, da je najstarejša trta v Mariboru, ki je stara približno 400 let. Odšli smo pod kozolec, kjer smo videli stol hlapec in stole princese. Ogledali smo si deževnico, v kateri so prali oblačila, imeli vodo za kuhanje… Ogledali smo si zemljevid in se pogovorili, kaj je na zemljevidu. Po dolgi poti smo se odpravili do cerkve na Zaplazu. Pojedli smo malico in se odpravili v cerkev, kjer smo si jo ogledali. Učitelj  nam je povedal zgodbo, kako je kmet  našel kipce, mama njegovih otrok  je postala smrtno bolna, obljubil je, da bo zgradil zato kapelico, če bo ozdravela. Malo smo še ostali, nato pa smo odšli po poti nazaj v Dom Čebelica.

Nina K.

Po prostem času smo se peš odpravili po mestu. Najprej nam je učitelj povedal, zakaj je ime Čatežu Čatež. Rekel je, da je živel škrat z imenom Čatež. Od glave do popka je bil človek, od popka do nog pa je bil kozel. Naglavi je imel male rožičke. Potem nam je pokazal mladico najstarejše vinske trte. Naučil sem se, kaj je stol hlapec – hlapčič. Od  glavne ceste naprej do cerkve so verni ljudje v preteklosti hodili po kolenih, saj so verjeli, da se jim bodo uresničile želje. Pot do cerkve je dolga. Pogledali smo si cerkev. Prvič sem videl vitraž. Zelo so lepi. Od daleč smo videli tovarno TEM, kjer izdelujejo električni material. Spoznal sem, kaj pomeni izraz » na konju » . To pomeni, skoraj na koncu poti. Dom Čebelica je zelo lep in zanimiv. Najlepše so mi sobe in tla na hodniku. Dan mi je bil super. Upam, da bom še kdaj šel v Dom Čebelica.

Žan G.

Dostopnost