Danes smo se odpravili na orientacijski pohod. Nekaj časa smo hodili in se ustavili. Učitelj nam je povedal, da se moramo orientirati na zemljevidu in določiti strani neba. Prišli smo na Krvice in tam pojedli malico. Odpravili smo se proti Domu Čebelica. Med potjo nam je učitelj razložil, zakaj imajo drevesa na eni strani daljše veje. Prišli smo do dveh poti, kjer smo s pomočjo zemljevida izbrali krajšo pot do doma. Izbral sem pravo pot.

Učiteljica nam je v zeleni učilnici pokazala zvezde s pomočjo računalnika, kajti prejšnjo noč smo na nočnem pohodu ugotovili, da je zvezdno nebo prekrito z oblaki. Izvedeli smo, da so naši horoskopi znamenja, katere oblikujejo zvezde. Upam, da bom znanje lahko uporabil v življenju.

Andraž K.

Tudi danes smo šli na pohod. Ampak danes ni bil takšen. Bil je malo drugačen. Imeli smo zemljevide in kompase. Prehodili smo vas Čatež in se poskusili orientirati. Učitelj Matej nam je najprej razložil, da moramo orientirati zemljevid s kompasom. Na kompasu je magnetna igla, ki kaže proti severu. Orientiramo se lahko tudi z uro na kazalce in s soncem tako, da mali kazalec obrnemo proti soncu in ga z levo roko podaljšamo. Z desno roko potegnemo ravno črto na številki dvanajst. Roki enakomerno potegnemo skupaj in razpolovimo kot na polovico. Tam kamor kažeta roki skupaj je jug. Tako lahko določimo strani neba. Z drevesi pa se orientiramo tako. Drevo, ki raste na samem, ima ene veje na eni strani daljše, so obrnjene proti soncu. In ker smo se naučili, da je sonce vedno na jugu, lahko določimo smeri neba. Danes sem se imela zelo lepo.

Tina P.

Danes, po zajtrku, smo se odpravili na pohod. Hodili smo zelo dolgo. Naučila sem se veliko novega. V naravi se lahko orientiramo s pomočjo dreves, sonca, zemljevidov, kompasom ali uro. Imeli smo tudi različne naloge. Poiskati moramo, kje točno se nahajamo. Najbolj zanimive so mi bile naloge, ki smo jih morali opraviti. Po kosilu smo izdelali voziček na balon. Po izdelavi vozička smo si ogledali zvezde s pomočjo računalniškega programa. Naučila sem se, kdaj in v katerih mesecih se ta ozvezdja pojavljajo. Ta dan mi je bil zelo všeč.

Ana Š.

Drugi dan v šoli v naravi smo se zbudili, oblekli in zajtrkovali. Zbrali smo se v modri učilnici, kjer smo ponovili snov o zemljevidu in kompasu. Potem smo se šli toplo obleč in obut. V naravi smo se večkrat ustavili. Učitelj Matej nam je dal različne naloge. Večkrat smo se morali ustaviti in orientirati med potjo. Spoznala sem, da se lahko v naravi orientiram s pomočjo dreves. V domu nas je čakalo kosilo. Dežurni smo morali pripraviti mizo za kosilo. Ko smo pojedli, smo se spet zbrali v modri učilnici. Tam smo se učili tudi o zvezdah. Naučila sem se veliko novega.

Teja Š.

Danes smo odšli na orientacijski pohod. Učitelj Matej nam je pokazal, kako se orientiramo z zemljevidom, kompasom, uro, soncem, drevesi. Šli smo k izviru potoka. Prehodili smo cel Čatež. Na zemljevidu smo poiskali do  katere vasi vodi električni daljnovod.  V legendi smo poiskali dogovorjeni znak za kozolec in daljnovod. Spoznali smo tudi strani neba. Med potjo smo se ustavili in pomalicali. Hodili smo zelo dolgo. Pot je bila ovinkasta. Ko smo prišli nazaj v dom, smo imeli kosilo. Imeli smo se zelo lepo in upam, da bomo imeli še takšen pohod. Popoldan smo si s pomočjo računalnika ogledali ozvezdja: Orio, Škorpijon, Lev, Strelec, Dvojčka, … Naučil sem se, da je najsvetlejša zvezda na nebu Sirius. Ogledali smo si tudi Veliki in Mali voz, Mlečno ali Rimsko cesto, Severnico in izvedeli pojem Galaksija. Radi smo opazovali zvezde pa čeprav samo preko računalnika.

Kristjan K.

Dostopnost