OBISK BELOKRANJSKEGA MUZEJA IN DELAVNICA

V petek, 9. 3. 2018, smo se učenci tretjih razredov OŠ Metlika in podružnične šole Suhor odpravili na tehnični dan v Metliški grad. Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina se je odpravila s kustosinjo Alenko v sobo, kjer smo izdelovali ščit z metliškim grbom. Ko smo končali z izdelavo le tega, smo se odpravili v drugo sobo, kjer smo si ogledali krajši filmček. Ko se je končal, smo dobili križanko. Reševali smo jo tako, da smo iskali stare stvari po gradu. Pomagala nam je kustosinja Mateja. Na koncu smo se poslovili in odšli nazaj proti šoli.

Rok, 3. b

V petek, 9. 3. 2018, smo učenci tretjega razreda imeli tehnični dan na gradu. Tam smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je imela delavnico, druga pa je šla na ogled gradu. Na delavnici smo izdelovali ščite z metliškim grbom. Grb smo izdelovali iz papirja. Potrebovali smo barvice, lepilo, voščenke in škarje. Preden smo začeli z izdelovanjem ščita, nam je kustosinja Alenka Misja zaigrala kamišibaj. Na ogledu gradu smo si najprej ogledali filmček, nato pa smo dobili križanke s starimi predmeti, ki smo jih morali poiskati v muzeju in jih poimenovati. V eni sobi je bil tudi star denar. Skupaj s svojimi sošolkami smo se fotografirale pred izložbo z denarjem, ter sliko poimenovale »Daj mi keš«. Videli smo stare slike in opremo. Na tehničnem dnevu mi je bilo zelo lepo, ščit in križanko pa imam lepo pospravljeno doma.

Tina Š., 3. b

V petek, 9. 3. 2018 smo učenci in učiteljice 3. razredov odšli v Belokranjski muzej Metlika. Učenci 3. razreda Podružnične šole Suhor so bili z nami. Razdelili smo se v dve skupini. Skupina, v kateri sem bila jaz, je prva odšla v muzej. Tam je vsak dobil list, na katerem je bila križanka. V sobah so bili predmeti iz prazgodovine, iz starega veka in iz srednjega veka.

Preden smo šli v prvo sobo, smo si ogledali posnetek o Beli krajini. V sobah smo videli predmete kot so: igle, trnki, kamnita sekira, keltski meč, stara igrača, oljenka, ščit, belokranjska pisanica, krplje, viteška čelada, mitrej, lutke Belokranjcev, negativi na steklu, laterna, mitraljez, slika grada Pungart in titovka. Nato smo se zamenjali. Imeli smo še delavnico, kjer smo si izdelali ščite. Potem smo imeli predstavo kamišibaj o nastanku metliškega grba. Ena kustosinja je bila z nami na delavnici, druga nas je vodila po muzeju. Spoznali smo zgodovino Bele krajine in bilo mi je všeč.

Klara, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo imeli tehniški dan v Belokranjskem muzeju. Z nami so šli tudi drugi razredi, 3.a, 3.b ter učenci iz Suhorja. Preden smo začeli smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo si šli 3.c in 3.a ogledat stare slike in predmete ter kratki film. 3.b in učenci iz Suhorja pa so ta čas izdelovali metliški grb. Ko smo končali z ogledom, smo šli tudi mi v delavnico in smo si izdelali ščit v obliki metliškega grba. Bilo nam je zelo lepo.

Anja, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo šli učenci tretjih razredov v Metliški grad. Razdelili smo se v dve skupini. Naša skupina si je ogledala film o Beli krajini in reševala križanko. Druga pa je izdelovala ščite, nato smo se zamenjali. Ko smo se vračali v šolo, smo med potjo opazili 105 metliških grbov na avtomobilskih tablicah, na pokrovih od kanalizacije in na hišah. Bil je lep dan.

Špela, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo šli v Belokranjski muzej. Tam smo dobili križanko. Videli smo kamnite sekire, staro igračo, posode, mitraljeze… Ko smo rešili križanko, smo šli izdelovat ščite. Dobili smo dele našega grba. Izrezali smo dele in jih nalepili na ščit. Ko smo naredili ščit, smo se zbrali pred grajskimi vrati in šli peš v šolo.

Bor, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo se odpravili v Metliški grad, ker smo učenci 3. razredov imeli tehniški dan. V gradu smo si najprej ogledali film o Beli krajini. Potem smo dobili križanko in svinčnike. Da smo lahko izpolnili križanko, smo morali poiskati določene stare predmete. Potem smo odšli na delavnico, kjer smo izdelali ščite. Ščitov nismo podpisali, ampak smo jih označili z nalepko metliškega grba.

Tinkara, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo bili v muzeju. Tam smo si ogledali film in se sprehodili po muzeju. Videli smo stare predmete in se nekaj novega naučili. Po ogledu muzeja smo si izdelali ščite, a v času izdelave nam je gospa povedala zgodbo o dveh krokarjih. Za nalogo smo morali prešteti koliko grbov vidimo na poti od muzeja do šole. Ob ogledu muzeja sem bila zelo vesela in navdušena, ker me zelo veselijo stare zgodbe in stare stvari.

Ariana, 3.c

V petek, 9. 3. 2018 smo učenci tretjih razredov imeli tehniški dan. Ob 9.00 smo šli v Metliški grad. Najprej smo si ogledali film o Beli krajini. Potem smo dobili križanke in po sobah iskali stvari iz križanke. Ko smo rešili križanko, smo šli izdelovat ščite. Najprej smo poslušali legendo o Metliki, potem pa je vsak dobil ščit, na katerega smo morali nalepiti grb. Okoli 12.00 smo prišli nazaj v šolo. Na tehniškem dnevu mi je bilo lepo.

Luka P., 3.c

Dostopnost