V torek, 29.5.2018, smo imeli sedmošolci ekskurzijo na Primorsko. S šolske avtobusne postaje Pungart smo odšli ob 6.uri zjutraj.

Naš prvi postanek je bil v Hrastovlju. Tam smo si ogledali cerkev Svete Trojice, ki je bila zgrajena v 13. stoletju. Cerkev se nahaja za taborskim obzidjem, s katerim se je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi. V notranjosti cerkve so bile freske, katerih pomen nam je razložila vodička. Pot smo nadaljevali do Pirana. Pričakal nas je vodič Jan Pirnat in nas popeljal po Piranskih ulicah. Najprej smo odšli na Tartinijev trg, ki je največji trg in središče Pirana. Povedal nam je, da je trg dobil ime po slavnem piranskem rojaku, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Tam se nahaja Tartinijeva rojstna hiša, ki je zdaj namenjena razstavam, prireditvam in umetniškim delavnicam. Sprehodili smo se po ozkih ulicah, med stisnjenimi hišami in prispeli do cerkve svetega Jurija. Po ogledu cerkve smo odšli proti obali. Med potjo smo videli sliko mesta Pirana, kako je izgledal v preteklosti. Na obali smo se ustavili, kjer nam je vodič pokazal smeri morja, kjer mejimo s Hrvaško in z Italijo. Povedal nam je, da so v morju delfini, katere tudi preučujejo. Vrnili smo se na Tartinijev trg, kjer smo izvedeli, da je nekoč tam živelo dekle, ki je bilo nesrečno zaljubljeno.

Nato smo imeli uro odmora, da smo si lahko še sami ogledali to prečudovito staro srednjeveško mesto.
Ekskurzijo smo zaključili z  vožnjo z ladjo po slovenski obali ter sprehodom po Portorožu. Polni lepih doživetij smo se z avtobusom odpravili domov v Metliko.

Tija Stanišić, 7.b

V torek, 29.5.2018, smo se sedmošolci odpravili na ekskurzijo na Primorsko. Najprej smo si ogledali freske v cerkvici v Hrastovljah, nato smo se odpravili v Piran. Imeli smo voden ogled mesta. Sledila je ena ura prostega časa. Po tem smo šli z ladjico skoraj do Ankarana, obrnili in se peljali še do Portoroža. Tudi tam smo imeli eno uro prostega časa. Ob štirih smo se napotili do avtobusa in se odpeljali domov.

Tina Kambič, 7.a

V torek, 29.5., smo se sedmošolci, že v jutranjih urah, odpravili na Primorsko. Vozili smo se dolge tri ure in končno smo prišli na želeno destinacijo. Predenj smo šli v Piran, smo si ogledali cerkev z obzidjem in freskami. Tam nam je vodička razkazala to malo cerkvico in pojasnila, kaj pomenijo te slike. Naredili smo tudi skupinsko fotografijo, si ogledali obzidje in se odpravili naprej. Nekaj časa smo se še vozili, a kmalu smo prišli v Piran. Tam nas je že pričakoval vodič in sledil je enourni ogled po mestu. To je zelo zgodovinsko, lepo in zanimivo mesto, z majhnimi ulicami. Naš vodeni ogled pa se je začel in končal na Tartinijevem trgu. Vodič nam je tudi razložil o njem, za tem pa smo se poslovili in imeli nekaj prostega časa. Vsak je šel po svoje. Nekateri na sladoled, drugi v trgovine, tretji pa k morju, ki je bilo za mesec maj zelo toplo, imelo je kar 23 stopinj. Čez eno uro smo se spet dobili in se odpravili na ladjico. Ta nas je dve uri vozila ob slovenski obali. Vožnja le bila lepa in prijetna. Po dveh urah vožnje, nas je ladjica odložila v Portorožu, kjer smo imeli še eno uro prostega časa. Večina nas je šla kar k morju, drugi pa so spet malo raziskovali po mestu. Vsega lepega je enkrat konec in zato smo se tudi mi morali odpraviti proti domu. Vrnili smo se v večernih urah. Vsi smo bili zelo utrujeni, a polni novih izkušenj in spoznanj. Tako kot najbrž jaz, tudi ostali ne bodo pozabili tega izleta.

Alja Slobodnik, 7.b

Dostopnost