V torek, 5. februarja 2019, so osmošolci imeli kulturni dan. Prvo šolsko uro so si v učilnicah ogledali 4. del dokumentarne serije Mestne promenade: Metlika. https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/174585537

Po malici je sledil sprehod do metliškega starega mestnega jedra, kjer so si učenci ogledali pomembna kulturno-zgodovinska obeležja. Med sprehodom so spoznavali zgodovino Metlike in naše rojake. Ker letos obeležujemo 160-letnico rojstva Alojza Gangla, so se odpravili še do pokopališča pri sv. Roku, ker so si ogledali Ganglov kip Kristus – osameli popotnik.

Aktivnemu učenju na prostem je sledil obisk Galerije Kambič. Osmošolci so si v galeriji ogledali stalno zbirko ter razstavi del Alojza Gangla in Josipa Germa. Dan so zaključili v Belokranjskem muzeju. Kustosinja Alenka Misja je učencem podrobneje predstavila življenje in delo Alojza Gangla, nato pa se je vsak preizkusil še v kiparjenju – izdelovanju portreta iz gline.

Namen kulturnega dne je bil učencem približati Metliko in jim predstaviti pomembne ljudi, ki so se rodili, so živeli ali pa delovali v našem mestu.

Urška Dragovan

Dostopnost