V petek, 10. 5. 2019, smo se učenci izbirnih predmetov šolsko novinarstvo in vzgoja za medije – tisk odpravili v Ljubljano, kjer smo obiskali uredništvo mladinske revije PIL in  uredništvo mladinske informativne TV-oddaje Infodrom na RTV Slovenija.

V uredništvu revije PIL, ki šolarjem pomaga odraščati in prinaša sveže novice o vsem, kar zanima najstnike, nas je prisrčno sprejela glavna urednica, Jana Zirkelbach, in nam o reviji povedala veliko zanimivega. Med drugim smo izvedeli, da se je revija včasih imenovala  Pisani list. Urednica nam je pojasnila, kako nastajajo različne rubrike, kot so Teta Justi, Ti in jaz, Ogledalo ter rubrike o glasbi, športu, filmu, modi, naravi, ekologiji, prostem času … Videli smo tudi glavno maskoto revije, kužka Šnofija. Izvedeli smo, kdo ustvarja revijo, od kod prihajajo zamisli za vsebino in likovno podobo, koliko izvodov natisnejo ipd. Za spomin smo dobili najnovejši izvod PIL-a in mapico Vesele šole.

Polni vtisov smo se odpravili na malico, po njej pa na RTV Slovenija. Pot nas je vodila mimo osrednje ljubljanske tržnice, na kateri stoji spomenik pesnika Valentina Vodnika, ki ga je izdelal naš rojak Alojz Gangl.

Na RTV nas je prijazno sprejela novinarka Jelka in nam povedala, kaj vse nam bo pokazala na našem obisku. Najprej nam je predstavila kot labirint zgrajeno TV-hišo. Ogledali smo si funduse, ogromna skladišča, kjer shranjujejo več kot 10.000 oblek, kostumov ter veliko drugih pripomočkov, ki so potrebni za pripravo raznih oddaj in snemanja filmov. Nato smo šli na ogled ‘maske’, različnih studiev, skladišč za scene ipd.

Odpravili smo se tudi v studio, kjer snemajo večerna poročila, Šport, Vreme … Za pultom, za katerim vsak večer ob 19.00 snemajo Dnevnik, smo naredili skupinsko fotografijo. Prav tako smo si tukaj lahko ogledali različne kamere. Izvedeli smo, da oddajo Infodrom snemajo približno tri ure prej, preden jo vsak petek ob 18.00 predvajajo na TVS 1.

Polni najrazličnejših vtisov, občudovanja in navdušenosti smo se končno odpravili v uredništvo oddaje Infodrom. Spoznali smo urednico oddaje, gospo Tino Antončič, ki nam je povedala, kaj so pripravili za petkovo oddajo.

Skupaj smo se odpravili tudi v režijo in v studio, kjer snemajo Infodrom. Ogledali smo si samo snemanje ter se na koncu pridružili voditelju pri odjavni špici.

 

Meni je bilo zelo všeč. Vesela sem, da sem spoznala urednico Pila in nekaj delavcev na RTV ter voditeljev Infodroma. Pričakovala  sem manjše studie, drugačen postopek snemanja oddaje, drugačna ozadja … Imela sem se lepo. To, kar sem videla, je preseglo vsa moja pričakovanja in predstave.

Nika Pečarič, 6. a

Na uredništvu PIL so nam povedali, kako nastane revija, koliko časa se tiska, koliko časa potrebujejo za izid nove revije … Na RTV Slovenija je bilo bolj zabavno, saj smo si ogledali snemanje oddaje Infodrom. V oddaji, ki si jo lahko ogledate, smo nastopili tudi mi. Gospa Jelka nam je pokazala sobe, kjer hranijo oblačila za risanke, oddaje, kvize (npr. Čudežni gozd, kviz Joker, Male sive celice, Kaj dogaja?). Res smo uživali in se imeli lepo. 

Manca Težak

Tako na RTV-ju kot na Pilu je bilo zelo zanimivo. Lepo so nas sprejeli in nam razložili, kako poteka njihovo delo. Učenci smo pridobili veliko novih znanj in izkušenj. Razveselila sem se nove številke Pila, ki nam jo je podarila urednica Pila.

Karmen Kramarič

Na Pilu me je presenetilo to, da revijo ureja ženska, in bilo mi je všeč, ko smo dobili vsak svojo revijo ter to, da smo izvedeli, kako poteka delo do izdaje revije. Na RTV Slovenija pa me je presenetila režija, kjer urejajo vse oddaje Infodroma. Bilo mi je všeč tudi to, ker smo bili na televiziji, pa čeprav le za trenutek.

Lara Filak, 8. a

Na uredništvu Pila smo spoznali urednico Pila, ki me je presenetila, ko nam je povedala, da cel časopis ureja čisto sama.

Sara Plut, 8. a

Špela Cimerman Hudopisk in Urška Dragovan,
mentorici izbirnih predmetov


Dostopnost