Knjiga Kdo si, Aljaska? govori o srednješolcu Milesu, ki ima dar, da si zapomni poslednje besede umirajočih. Miles se je iz Floride preselil v Alabamo, kjer je začel obiskovati srednjo šolo Culver Creek. Že prvi dan se spoprijatelji s svojim cimrom Polkovnikom, ki mu nadane vzdevek Bajs (čeprav sta ga sama kost in koža). Na Culver Creeku spozna tudi Aljasko, v katero se zaljubi na prvi pogled, spozna pa še Takumija in Laro. Ta vesela druščina je bila najbolj znana po potegavščinah, ki jih je izvajala na šoli. Vse je bilo lepo in prav, vendar pa je jutro po tisti noči, ko sta se Bajs in Aljaska poljubila, na šoli odjeknila novica, da je Aljaska mrtva.

Zgodbo pripoveduje Bajs v dveh delih, in sicer sto šestintrideset dni pred in sto šestintrideset dni po Aljaskini smrti. Pripoveduje o tem, kako se on in njegova druščina soočajo z Aljaskino smrtjo, in o tem, kako raziskujejo, kaj se je v resnici zgodilo te usodne noči.

Roman mi je bil všeč, ker ima zanimivo vsebino, bilo pa mi je všeč tudi razmišljanje glavnega junaka Milesa.

Ta knjiga me je pritegnila k branju predvsem zato, ker je njen avtor John Green in ker so se me vsebine njegovih knjig, ki sem jih do zdaj prebrala, dotaknile, prebrala pa sem že Krive so zvezde in Katherine, Katherine.

Knjigo Kdo si, Aljaska? priporočam vsem bralcem, ki imate radi dolge knjige, nepredvidljive konce in dela Johna Greena.

 

Sara Plut, 9. r.

Dostopnost