Sreda, 23. 3. 2016

V sredo, 23. 3. 2016, smo se učenci 7. A in 7. C-razreda odpravili v CŠOD Radenci. Na poti do doma smo se ustavili v Pustem Gradcu, na domačiji Klepec. To je najsevernejši del Krajinskega parka Lahinja. Tam smo si ogledali Klepčev mlin in žago. Gospod Klepec nam je pokazal še stare predmete, ki so jih našli v bližini njihovega doma in nam povedal nekaj o vodomcu, ki pa je značilen za Krajinski park Kolpa. Pokazal nam je tudi cerkev Vseh svetnikov, ki stoji na hribu za njihovo hišo. Na njej so narisane freske in pa viden je odtis roke na enem izmed zidov. Njihov mlin še deluje. Včasih so ga uporabljali tudi za proizvajanje elektrike. Žaga ne deluje več. Povedal nam je, da vodomec živi ob rekah, prehranjuje se z ribami, ni tako redek in je zelo plašen, zato ga ne vidimo velikokrat. Najbolj zanimiv nam je bil orginalen cekin – zlatnik Matije Korvina (Kralja Matjaža), ki ga je gospod Klepec našel na njivi, ko je bil majhen.

Prišli smo v Dom Radenci in se razpakirali. Nato smo šli po kosilu na Radensko steno in Radenski kal. Gospod nam je povedal, da so v kal peljali napajat živino. Na poti do Radenske stene smo spoznali veliko novih rastlin. Iz Radenske stene smo imeli lep razgled na Kolpo. Ko smo hodili nazaj do doma, smo videli kanjon – rečna dolina v obliki črke V.

Po večerji smo imeli večerne animacije. Najprej smo se igrali družabne igre, potem pa smo se igrali Vse je mogoče. Zelo smo se nasmejali.

Četrtek, 24. 3. 2016

Zjutraj smo imeli jutranjo telovadbo. Po telovadbi so nam ocenili pospravljenost sob. Potem smo šli v večnamenski prostor, kjer smo mikroskopirali oz. si ogledali živali v Kolpi pod stereolupo. Nato smo šli k reki Kolpi, kjer smo merili abiotske dejavnike Kolpe. Potem smo streljali z loki. Bilo nam je zabavno, saj tega ne počnemo vsak dan. Popoldan smo šli na orientacijski tek, kjer smo po skupinah iskali sledi oz. gesla, ki so bila skrita po Radencih. Po orientacijskem teku smo šli do Kolpe, kjer smo jo analizirali. Ugotovili smo, da je Kolpa pitno- kopalna voda. Zvečer so eni učenci zaigrali dramske igrice – komedije, drugi pa so šli z učiteljico, kjer je bila kača. Držali so jo v rokah.

Manca Bajuk, 7. a

V sredo, 23. 3. 2016, smo se 7. C in 7. A OŠ Metlika odpravili v CŠOD Radenci. Najprej smo si ogledali Krajinski park Lahinja. Potem ko smo se namestili v sobe, smo odšli na pohod do Radenske stene in spoznali številne rastline. Zvečer smo se prijetno družili. Naslednji dan, v četrtek, smo raziskovali življenjske pogoje in življenje v Kolpi, streljali smo z lokom in božali kačo ter imeli gledališke igre. Pred spanjem smo se spet družili. V petek pa smo odšli v jamo Kobiljačo, se spakirali in odšli domov. Bilo nam je prekratko, a lepo.

Daša P., Vita K., Katarina M., Maša P., Niamh F., 7. c

Dostopnost