Bela krajina leži na jugovzhodnem delu Slovenije, kjer se stikata dinarski in belokranjski plitvi kras. Skrivnostno kraško podzemlje skriva številne kraške jame z različnimi živalskimi vrstami. Izvor imena pripisujejo belim brezam, ki so jih polne planjave, ali pa lanu, iz katerega je bila nekoč stkana večina oblačil, ki so bila vsa bela.

V tem prelepem okolju, neposredno ob reki Kolpi, leži sredi travnikov, njiv in gozdov vasica Radenci, v kateri je tudi CŠOD Radenci.

Ponedeljek, 21. 3. 2016

Z avtobusom smo se odpravili v CŠOD Radenci. Med potjo smo se ustavili v Krajinskem parku Lahinja, in sicer v Pustem Gradcu. Tam smo pomalicali in si ogledali mlin in enolistno žago venecijanko. Po ogledu smo nadaljevali pot do Radencev. V domu nas je sprejel upravnik doma, nato smo odšli v sobe, se razpakirali in odšli na kratek sestanek in kosilo v jedilnico. Po kosilu smo šli k Radenski steni in h kalu ter si ogledali kanjon reke Kolpe. Po večerji smo imeli tudi večerne animacije (različne igre). Prvi dan ni bil tako naporen.

Torek, 22. 3. 2016

Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini za terensko delo. 1. skupina se je odpravila preučevat živali v vodi, a terensko delo ni bilo mogoče zaradi prevelikega vodostaja Kolpe. 2. skupina pa je preučevala čistost reke Kolpe. Po analizi smo jo uvrstili v 2. kakovostni razred.  V domu smo spoznali kačo Newton. Lahko smo jo držali, nekateri pa smo jo imeli okoli vratu. Popoldne smo imeli na urniku fantje orientacijski tek, punce pa lokostrelstvo. Po končanih aktivnostih sta se skupini zamenjali. Pri lokostrelstvu smo tekmovali in pri puncah je zmagala Žana Štravs, pri fantih pa Tilen Gerkšič. Kot naročeno po delu je prišla večerja. Zvečer je sledila večerna animacija, in sicer gledališka igra.

Sreda, 23. 3. 2016

Zjutraj smo se začeli pospravljati sobe in pakirati vse v kovčke. Pomalicali smo in se odpravili na dolg pohod do jame Kobiljače. Med potjo smo videvali sledi jelenjadi in medvedov, a nobene od teh živali nismo srečali. V jami nam je učiteljica razkazala jamo in živali v njej. Ob povratku iz jame smo se preoblekli, pokosili in odšli domov.

V Metliko smo prispel v deževnem vremenu, tako kot smo odšli. Radenci so bili zanimivi in trije dnevi so nam prehitro minili, saj nam je bilo v CŠOD zelo lepo.

France Gršič in Nika Mavretič, 7. b

Dostopnost