V torek, 3. maja 2016, smo obiskali Osnovno šolo Brihtna glava na Radovici. V zgradbi nekdanje prave osnovne šole deluje zanimiva šola, ki nas popelje v leto 1950. Učenci smo prisostvovali pouku, kot so ga bili deležni naši stari starši. Tudi nas je v učilnici pričakala stroga tovarišica s šibo in koruzo v kotu za kakšnega pobalina. Pri pouku smo obnovili znanje o dediščini Bele krajine, izjemno bogatem ljudskem izročilu, spoznali dela našega belokranjskega rojaka, slovenskega pesnika Otona Župančiča, ter bolj podrobno spoznali belokranjsko ljudsko nošo in pisanice …

Zabavno je bilo spoznati šolsko življenje naših dedkov in babic, ki je bilo precej drugačno od našega. Vem, da nam bo ta obisk ostal v lepem spominu.

Sara Cajnar, 9. a

Osnovna šola Brihtna glava se nahaja v Radovici. Na duhovit in poučen način prikazuje šolanje naših prednikov v 50-ih letih prejšnjega stoletja.

Ko smo prispeli na kraj dogajanja, nam je ravnatelj šole g. Andrej Bajuk predstavil podrobnosti šole in kako se moramo obnašati med poukom.

Ko smo se posedli v klopi, ki so bile prav iz leta 1950, je zazvonil zvonec in vedeli smo, da se je začelo zares. V razred je vstopila stroga učiteljica, ki je prisegala na najbolj zanesljivo “disciplinsko sredstvo”- palico, s katero je brezpogojno vzdrževala stalen mir in disciplino.  Pri uri smo spoznavali naravno in kulturno dediščino Bele krajine. Marsikdo je moral pred tablo in risati po navodilih učiteljice. Zapeli smo tudi dve ljudski pesmi: Lepo Anko ter Pastirče mlado in milo.

Na koncu smo pa vsi dobili izpričevala  in ker je bila učiteljica dobre volje, smo vsi dokaj uspešno izdelali 1. razred osnovne šole. A kot že vemo, da vse lepo traja kratko ali kot bi rekli domačini: kratko al’ slatko, smo se morali odpraviti nazaj v sedanjost v Metliko nadaljevat pouk, ki ga poznamo danes.

Bilo je nepozabno!

Simon Bajuk, 8. b

Dostopnost