V torek, 6. 2. 2018, smo osnovnošolci Osnovne šole Metlika s kulturno prireditvijo v kulturnem domu obeležili slovenski kulturni praznik, ki bo v četrtek, 8. februarja. V njej smo se spomnili največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in velikega slovenskega dramatika Ivana Cankarja, saj bo letos decembra minilo 100 let od njegove smrti.

V prireditvi, ki sta jo povezovala devetošolka Julia Kočevar in sedmošolec Vid Kremesec, smo predstavili umetnost na naši šoli – likovno, literarno, glasbeno in plesno. Po uvodoma zapeti himni so tako prvošolci in četrtošolci nastopali z deklamacijama, tretješolci so uprizorili Pehar suhih hrušk Ivana Cankarja, učenke in učenci od 6. do 9. razreda pa so predstavili svoje haikuje. Za ples v živahnem ritmu so poskrbeli peto- in šestošolci, učenke šolske pevske skupine Cantabile pa so zapele Prešernovo O Vrba. Na odru smo med prireditvijo lahko opazovali Franceta Prešerna in Ivana Cankarja, kako sta ustvarjala in snovala svoja dela, družbo pa sta jima delali Primičeva Julija in Cankarjeva mati.

Tako kot smo na prireditvi prepletli več vej umetnosti – sceno so predstavljala likovna dela učencev – smo prireditev sklenili z večjezično točko, v kateri so 7. kitico Prešernove Zdravljice različni učenci od 5. do 9. razreda deklamirali v slovenščini, angleščini, nemščini, hrvaščini, ruščini, albanščini in romščini.

Špela Cimerman Hudopisk

Dostopnost