Naša učenka Lana Išpanov, zdaj  učenka 6. c razreda, je na mednarodnem natečaju JQA International Environmental Children’s Drawing Contest dobila prvo nagrado!

 

Družba Japan Quality Assurance Organization (JQA) v povezavi z International Certification Organization Network (IQNet) že od leta 1999 organizira likovni natečaj JQA International Environmental Children’s Drawing Contest,  na katerega vabi otroke med 7. in 15. letom. Natečaj podpira tudi Urad organizacije UNICEF v Tokiju.

Doslej je bil natečaj organiziran že devetnajstkrat in v tem času so prejeli več kot 290 tisoč  likovnih del. Otroci in mladostniki z veliko domišljije in likovne senzibilnosti v svojih likovnih delih prikazujejo motive iz svojega sveta – naravo, živali, svoje bližnje in okolje, v katerem živijo. Slike ob tem izražajo sporočila, povezana s skrbjo za globalno okolje, presegajo meje in razlike v njihovih kulturah in jezikih.

V šolskem letu 2017/18 je natečaj dosegel rekord, saj je sodelovalo 98 držav in regij z različnih koncev sveta. Na naslov organizatorja je prispelo 14 209 likovnih del!

Tema letošnjega natečaja je bila »Mi vsi živimo na Zemlji«.

Lana je svoje delo ustvarila lansko šolsko leto v 5. razredu pri pouku likovne umetnosti pod mentorstvom profesorice Duške Vlašič.  V kombinirani likovni tehniki je prikazala značilen tradicionalen ples iz Metliškega obredja, ki ga danes plešejo pri folklori. Motiv plesa se prepleta z barvitostjo in čudeži cvetoče narave ter delom besedila pesmi Lepa Anka kolo vodi.

Strokovna komisija je ob zaključku natečaja podelila nagrado za najboljše delo celotnega natečaja, nagrado za najboljše delo v mednarodni sekciji in sekciji Japonska, nagradi UNICEF in nekaj posebnih nagrad v obeh skupinah ter skupaj 46 prvih nagrad v mednarodni in 20 v japonski sekciji.

Lanino likovno delo je bilo izbrano med več kot 14 tisoč prispelimi na natečaj kot prvonagrajeno v kategoriji Mednarodna sekcija. Je tudi edino nagrajeno delo iz Slovenije.

ČESTITAMO, Lana!

 

Kobayashi Noriaki, predsednik družbe Japan Quality Assurance Organization, tudi član strokovne komisije, je dejal:

»V knjižici so zbrana likovna dela, ki za katera smo menili, da so izredna. Pri izbiri nismo upoštevali le kriterija odličnosti v smislu veščin ilustracije, ampak predvsem izvirnost, iskali smo tudi prikaz lokalnih značilnosti države, iz katere prihaja mladi avtor, in tista dela, ki izražajo upanje in sporočilo. Vse te čudovite stvaritve so za nas odrasle nekaj, kar težko posnemamo.«
Več o tem lahko preverite na https://childrens-drawing.com/en/

 

 

Dostopnost