Prejšnji petek smo se udeleženci projekta Branje brez meja odpravili k našim hrvaškim prijateljem v Koprivnico. Z obiskom Osnovne šole Braća Radić smo zaključili letošnje branje, in sicer smo brali knjigo hrvaškega pisatelja Hrvoja Kovačevića Skrivnost Ribjega Očesa.

Projekt Branje brez meja oziroma Čitanje ne poznaje granica je mednarodni projekt, katerega se metliški osnovnošolci udeležujemo že četrtič. Letos smo se nadarjeni učenci in vsi, ki radi berejo, srečevali enkrat tedensko v šolski knjižnici ter na glas prebirali zanimiv mladinski roman o dogodivščinah Domagoja, fanta z bujno domišljijo. Domagoj ima namreč eno skrivnost. Z babico hranita na skrivnem mestu Sliko, za katero sta prepričana, da je delo Van Gogha. To pride na ušesa nepridipravom, kot je možakar Ribje Oko, in tako se dogodivščina za Domagoja in prijateljico Jagodo začne.

V Koprivnici so nas prijazno sprejeli in pogostili učenci, učitelji in ravnatelj. Potem so nas zapeljali po prelepi Koprivnici. Pogostili so nas v domači Podravki in nam razkazali mestno jedro. Obiskali smo tudi mestno galerijo, v kateri smo si ogledali stalno zbirko Mija Kovačića, »velikana hrvaškega naivnega slikarstva«. Preden smo se od prijateljev poslovili, smo se posladkali s sladoledom in se sprehodili med velikimi pisanicami na Zrinjskem trgu v središču mesta Koprivnica.

Bilo nam je zelo lepo in odločili smo se, da bomo še naprej »brezmejno« brali in ohranili stike z OŠ Braća Radić.

Dostopnost