V torek, 7. 5. 2019 smo se 5. razredi odpravili v gasilski dom PGD Metlika, saj letos praznujemo 150 let delovanja. Sedanji predsednik Amir Mehadžič nam je povedal nekaj o zgodovini PGD Metlika. Razložil nam je tudi nekaj o gasilskem društvu in o samem gasilcu. Nato smo si ogledali še vozila in orodje. Namestnik poveljnika GZ Metlika Srečko Hrastar nam je vse razložil in razkazal. Bilo mi je zanimivo. Kasneje smo se preizkusili v vaji z vedrovko. Sam sem jo preizkusil. Nato smo še gledali, kako se gasi požar z aparati. Bilo mi je zelo všeč. Potem smo se odpravili v Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Tam mi je bilo všeč. Videl sem veliko gasilskih pripomočkov od čelad do trobil. Po čudovitem dnevu smo se odpravili domov.

Luka Kozjan, 5. a

Danes, 7. 5. 2019, smo odšli 5. razredi na gasilski izlet. Najprej smo se odpravili v gasilki dom PGD Metlika, kjer nas je sprejel Predsednik Amir Mehadžič ter namestnik poveljnika GZ Metlika Srečko Hrastar. Predstavila sta nam društvo, opremo ter vozila. Sodelovali smo tudi pri vaji z vedrovko. Delavci šole so predstavili gašenje ognja z gasilnimi aparati. Odšli smo še v slovenski gasilski muzej. Bilo nama je lepo, ker sva ob 150-letnici gasilstva spoznali gasilski dom in gasilski muzej.

Tina Pezdirec, Dorotea Muc, 5. a

Danes smo šli 5. razredi v gasilski dom PGD Metlika in Slovenski gasilski muzej. Videli smo gasilsko opremo in vozila. Naučili smo se, kako pogasimo ogenj. Gasilci letos praznujejo 15o let delovanja.

Dejan Klobučar, Urška Hudorovac, Petra Hudorovac, 5. a

V torek, 7. maja smo se učenci petih razredov peš odpravili v gasilski dom PGD Metlika.Tam nas sta pričakala predsednik Amir Mehadžič in namestnik poveljnika GZ Metlika Srečko Hrastar. Srečko nam je razkazal vozila in opremo, kako so gasilci zaščiteni. Nekateri so se preizkusili tudi pri vaji z vedrovko. Preden smo odšli, pa so nam prikazali gašenje z gasilniki, ki so ga izvajali delavci šole. Nato smo se odpravili v Slovenski gasilski muzej. V muzeju nam je gospa razložila, zakaj je sveti Florjan zavetnik gasilcev, kdaj je muzej nastal in nam pokazala stare predmete in črpalke. Po tem smo se odpravili nazaj v šolo.

Anže Kambič, Staš Simonič, Jakob Pašič, 5. a

Danes, 7. 5. 2019 smo preživeli dan z gasilci. Prvo smo šli do gasilskega doma PGD Metlika. Tam smo spoznali predsednika PGD Metlika Amirja Mehadžiča. Potem smo še srečali namestnika poveljnika GZ Metlika Srečka Hrastarja. Kasneje smo imeli tudi vajo z vedrovko. Veliko učencev se je polilo z vodo iz vedra. Imeli smo še prikaz gašenja z gasilniki, ki so ga poizkusili delavci šole, ki so prišli kasneje. Po gašenju smo odšli v muzej. Videli smo naprave za gašenje in alarme za nevarnost. Potem smo se vrnili nazaj v šolo.

Rok Dular, 5. a

Iz šole smo se odpravili 7. maja in sodelovali z gasilci. Prvo smo odšli v PGD Metlika in tam smo si ogledali kratek film, potem smo odšli gledat gasilska vozila in opremo. Potem smo odšli v Slovenski gasilski muzej. Tam smo videli staro opremo. V spodnjem nadstropju smo videli stara vozila. Na žalost nismo videli druge stavbe, ker so jo prenavljali. Imeli smo se lepo.

Džanan Beganović, Leon Šavoren, 5. a

Najprej smo se sprehodili do PGD Metlika. Tam smo si ogledali gasilsko opremo in vozila. Sodelovali smo pri vaji z vedrovko. Gledali smo, kako so udeleženci šole gasili z gasilniki. Potem smo šli v Slovenski gasilski muzej. Tam smo si ogledali slike, uniforme, čine, zastave, čelade in vozila. Slišali smo zgodbo o svetem Florjanu.

Kristijan Herak, Tian Rušnov, 5. a

V torek ,7.5.2019, smo se 5. razredi najprej odpravili v gasilski dom. Najprej so nam predstavili gasilsko društvo in kdo vse je bil poveljnik, predsednik in si ogledali kratki film. Nato smo si ogledali gasilska vozila in opremo. Pokazali so nam tudi gašenje z gasilnimi aparati. Bilo je zelo zanimivo. Določeni so se poizkusili, kako se dela z brentačo, najbolj smešno mi je bilo da so skoraj vsi bili zelo mokri. Nato smo odšli v gasilski muzej. Najprej nam je gospa Petra povedala kaj več o gasilskem muzeju. Ogledali smo si tudi kakšne čelade so imeli, s čim so jih opozarjali na požar in stara gasilska vozila. Zanimivo mi je bilo, ko je gospa Petra zatrobila na trobilo, ki je zelo staro in sem bila presenečena da še deluje.  Ta dan si bom za vedno zapomnila.

Ula Bezek, 5.b

V torek, 7. 5. 2019 smo si 5. razredi ogledali gasilski dom Metlika in gasilski muzej Metlika. Najprej smo v gasilskem domu pogovarjali o gasilstvu, potem pa še ogledali film. Ko se je film končal, smo si ogledali vozila in gospod Srečko Hrastar nam je razložil kaj je v vozilih. Pokazali so nam tudi kako se gasi ogenj. Odpravili smo se proti gasilskemu muzeju. Najprej smo si pogledali razstavo, kjer so bili različni čini za gasilstvo. Potem pa še prapore in vozila v starih časih. Bilo mi je zelo lepo. Najlepše mi je bilo, ko sem videl stara gasilska vozila.

Blaž Filak, 5.b

 

Dostopnost