Knjiga pripoveduje o fantu Augustu, ki se je rodil z redko dedno boleznijo, zaradi katere ima obraz popačen in izgleda, kot da bi imel opekline. V zgodbi nastopajo tudi njegovi družinski člani in prijatelji. Prav vsak od njih pa Augustov videz dojema drugače. Zato tudi Augusta dojemajo in razumejo vsak po svoje.

Glavni književni junak je torej August, ki se je sprijaznil s tem, da izgleda drugače. Všeč mi je bil njegov pogum, s katerim se je spoprijel, ko je šel prvič v šolo in ko so vanj buljili drugi. Všeč mi je bilo tudi, da se je rad šalil in bil pripravljen pomagati sošolcu Jacku. Vesel sem bil, ko se August ni razjezil, ker so ga zaradi izgleda klicali spaka in se nekaj časa nihče ni hotel igrati z njim. Če bi bil Augustov prijatelj, bi bil zaradi tega zelo jezen na sošolce.

Blizu mi je bil Augustov prijatelj Jack, saj mislim, da bi bil tudi sam Augustov prijatelj, čeprav je bil njegov obraz drugačen zaradi bolezni. V šoli, kjer dela moja mami, sem že imel možnost videti in se igrati z veliko drugačnimi otroki, zato sem se tega, da je nekdo bolj počasen, jeclja ali da izgleda drugače, že navadil. Vem pa tudi, da videz ne pove, ali si dober ali slab človek.

Knjigo sem izbral zato, ker sem gledal film, posnet po knjigi, in me je zanimalo, koliko je med njima podobnosti. Knjiga mi je bila všeč, celo malo bolj kot film. Zaradi filma pa sem si glavne junake lažje predstavljal.

To je prva knjiga pisateljice R. J. Palacio, ki sem jo prebral. Upam, da bom našel še kakšno njeno zanimivo knjigo.

Ivor Maček, 7. r.

Dostopnost