Zgodba knjige se dogaja v Flandriji (Belgiji) v času 2. svetovne vojne in  v času po njej. Glavni književni junaki so Ward Dusoleil, Jef Claessen, Jefova mlajša sestra Renee in njun mlajši brat Remi. V ospredje je postavljena predvsem Jefova in Wardova zgodba, ki pa govori o tem, kako je Ward šel v vojno, kjer se je boril za fašiste na vzhodni fronti, z njim je hotel oditi tudi njegov najboljši prijatelj Jef, vendar na koncu ni, saj mu njegova družina tega ni dovolila. Ko je imel Ward dopust, se je vrnil domov, tam pa so mu Nemci sporočili, da skupina Flandrijcev kuje načrt proti njim. Zato se je skupina Nemcev skupaj z Wardom odpravila ubit Flandrijce. A ko bi Ward moral ubiti paznika, je videl, da je to njegov sorodnik Teo, zato je ustrelil v zrak, da bi ga opozoril. Potem ko je Ward ustrelil v zrak, je sledil še en strel, ki pa ga je sprožil Jef, ta strel je bil za Tea usoden.

Če te zanima, kaj se na koncu zgodi z Wardom in Jefom, knjigo preberi tudi sam.

Knjiga ima štiri pripovedovalce, to so Ward, Jef, Renee in Remi, ki pripovedujejo predvsem o svojem življenju med vojno pa tudi po njej. Ward večinoma razlaga o tem, kako se je sploh vpletel  v vojno in kako je vesel, da se tudi Jefu ni zgodilo isto. Razlaga pa tudi o tem, kako je pobegnil s fronte in kako si je priskrbel lažno identiteto. Jef večino časa razmišlja o Wardu in o tem, kar je naredil Teu. Renee prav tako večino časa razmišlja o Wardu, saj je bil njen fant, preden se je pridružil fašistom, velikokrat pa razlaga tudi o svoji trobenti. Najmlajši izmed vseh, Remi, pa razmišlja o odraščanju in o vojni.

Zgodba mi je bila všeč, saj se zgodba dogaja v času 2. svetovne vojne, všeč mi je bila tudi vsebina, čeprav je konec malo pretresljiv. Knjiga me je pritegnila zaradi naslova ter zaradi obdobja, v katerem se zgodba dogaja.

Roman Vsi si želimo nebes priporočam vsem, ki radi berete bolj debele knjige, tistim, ki imate radi zgodovinske zgodbe, in tistim, ki imate radi knjige z nepredvidljivim in pretresljivim koncem.

 

Sara Plut,  9. r.

Dostopnost